Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické polárne vozidlo Venturi je pripravené zdolať Antarktídu

Elektrické polárne vozidlo Venturi je pripravené zdolať Antarktídu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čisto elektrické polárne vozidlo Venturi Antarctica sa pomaly vyvíja už viac ako desať rokov a je pripravené si poradiť s extrémnym počasím a terénom na antarktickom kontinente. Tento „terénny minitank“ vstupuje tento mesiac do svojej tretej iterácie, keď sa pripravuje na decembrovú veľkú antarktickú misiu. Najnovšia verzia získala nový dizajn, má dlhší dojazd, prepracované pásy a dvojnásobnú kapacitu cestujúcich.

Vývoj plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antartica začal v roku 2009 po tom, čo sa monacký princ Albert II. vrátil z antarktickej cesty zaskočený skutočnosťou, že výskumné stanice nepoužívali ekologickejšie vozidlá. Jeho nadácia sa preto spojila so spoločnosťou Venturi pri vytváraní antarktického vozidla s nulovými emisiami pre dopravu vedcov a zariadení na zamrznutom kontinente.

Tretia iterácia plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antarctica.

Vytvorenie elektrického vozidla pripraveného na zvládnutie snehu, ľadu a skál v najextrémnejšom chlade na svete nie je určite žiadna ľahká úloha a bol to pomalý proces. Naposledy sa prototyp V2 pripravoval na testovanie v chladnom počasí v severnej Britskej Kolumbii. Testovanie prebehlo dobre, ako tvrdí Venturi, no spoločnosť ešte za tie dva roky odvtedy vyvinula novú verziu.

Tretia iterácia plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antarctica.

Tretia iterácia vozidla Antarctica má upravenú podobu karosérie, ktorá sa viac podobá originálu. Má teda rovnako rozdelenú kabínu na priestor pre vodiča a spolujazdca a zadnú časť kabíny tvorí priestor pre ďalších cestujúcich či náklad. Sedadlá vodiča a navigátora sú rozdelené ovládacími prvkami v podobe pákového ovládača. Zadná časť kabíny je oddelená rámom z rúrok a po oboch stranách má dvojicu sklápacích sedadiel pre dve osoby. V porovnaní s vozidlom V2 sa tak podarilo zdvojnásobiť celkovú kapacitu na šesť miest.

Tretia iterácia plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antarctica.

Napriek pridaným 500 kilogramom, ktoré sprevádzajú nový dizajn, sa toto polárne vozidlo dostane o 5 kilometrov ďalej ako staršia verzia, s dojazdom až 50 kilometrov. Integrovaná 52,6 kWh batéria napája dva motory s výkonom 60 kW (80 konských síl) a jej nabíjanie trvá od dvoch do 18 hodín, v závislosti od nabíjajúcej infraštruktúry. Vozidlo má na streche solárny panel, ktorý umožní čiastočné nabíjanie batérie počas misie a je určené na prevádzku pri teplotách od -60 ° C.

Tretia iterácia plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antarctica.

Spoločnosť Venturi predstavila nový model v rámci osláv Svetového dňa životného prostredia začiatkom minulého pred plánovanými dodávkami do belgickej výskumnej stanice Princeznej Alžbety, prvej antarktickej stanice s nulovými emisiami. Plány počítajú s uvedením vozidla do prevádzky na stanici v decembri. Okrem toho, že bude slúžiť ako náhrada za tradičné vozidlo poháňané spaľovacím motorom, bude Antarctica k dispozícii na prevoz vedcov po cestách, na ktoré by sa zvyčajne vydali pešo zo strachu, že budú znečisťovať získané vzorky.

Tretia iterácia plne elektrického polárneho vozidla Venturi Antarctica.

Predtým, ako dá vozidlo Antarctica do rúk týchto polárnym vedcom, bude spoločnosť Venturi pokračovať v jeho podrobení sa skúške odolnosti na suchom povrchu, aby sa zabezpečila bezproblémová prevádzka bŕzd, ovládacích prvkov a ďalších systémov.