Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia sľubuje nabitie batérie v drone už za 5 minút

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina súčasných dronov môže lietať len asi približne 30 minút a potom sa musí nabiť ich batéria. Nabíjanie pritom trvá jednu až dve hodiny, čo obmedzuje praktické využitie. Technológia FlashBattery od izraelskej spoločnosti StoreDot však údajne umožní plné nabitie už za 5 minút.

Spoločnosť StoreDot už pred tromi rokmi prišla s konceptom technológie vysokokapacitného systému batérie FlashBattery, ktorá umožní nabitie batérie v elektromobile len za 5 minút. Samotné batérie pritom obsahujú chemicky syntetizované peptidové molekuly, známe aj ako nanodoty. Tie tvoria základ pre multifunkčnú elektródu, ktorá umožňuje rýchle nabíjanie v štýle super kondenzátora s pomalým vybíjaním podobným tomu v lítium-iónovej batérii.

Použitá chemická zlúčenina pritom nie je horľavá a má vyššiu teplotu spaľovania ako grafit, čo znižuje odpor batérie. Navyše sa nanodoty vyrábajú z bio-organických surovín, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, sú ľahko dostupné a teda aj lacné.

Tentoraz sa rozhodli vývojári zo spoločnosti StoreDot, že svoj inovatívny systém zmenšia a začlenia do autonómnej nabíjacej stanice pre drony, ktoré sú vybavené batériami tejto spoločnosti. StoreDot pritom tvrdí, že úplne vybitú batériu je tak možné nabiť na 100 percent kapacity len za 5 minút nabíjania. No energetická hustota batérie je o niečo menšia ako hustota tradičnej lítium-iónovej batérie. V dôsledku toho sa „doba letu dronu len mierne skrátila“.

Cena batériového systému FlashBattery pre drony ešte nebola oznámená. No bolo povedané, že v súčasnosti je konkurencie schopná s existujúcou technológiou batérií v dronoch, ak sa zoberú do úvahy celkové prevádzkové náklady. Toto tvrdenie je založené na tom, že pri používaní bežných batérií a nabíjačiek budú donáškové drony stáť nečinne pri nabíjaní, čo vedie k strate zisku, alebo sa budú obmedzovať na základne, kde platení pracovníci vykonajú výmenu batérií.

V súčasnosti dostali výrobcovia dronov k dispozícii na otestovanie vzorky týchto batérií. Komerčné zavedenie systému je pritom naplánované na koniec roka.

Dron s batériou FlashBattery vzlieta z autonómnej nabíjacej stanice StoreDot.