Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtový senzor pomáha lepšie monitorovať kyslík v krvi dieťaťa

Bezdrôtový senzor pomáha lepšie monitorovať kyslík v krvi dieťaťa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby sa dala monitorovať hladina kyslíka v krvi chorého dieťaťa, musí zvyčajne nosiť adhezívne senzory, ktoré sú pevne spojené s relatívne veľkým lôžkovým zariadením. Bezdrôtový optický senzor by však mohol čoskoro takéto deti z lôžka oslobodiť, dokonca by umožnil ich odviezť z nemocnice do domácej liečby.

Miniaturizované senzorické zariadenie pre meranie kyslíka v krvi je vyvíjané tímom výskumníkov z Worcesterského polytechnického inštitútu v Massachusetts (WPI). Bezdrôtové zariadenie je konkrétne schopné merať PO2, čiže takzvaný parciálny tlak kyslíka. Táto hodnota indikuje množstvo kyslíka, ktorý je rozpustený v krvi a ide o presnejšie meranie respiračného zdravia, ako hodnoty saturácie kyslíka, ktoré sa získavajú pomocou pulznej oxymetrie meranej prostredníctvom svorky na prste.

Flexibilný, rozťahovací PO2 snímač od WPI sa nosí na pokožke a obsahuje tenkú vrstvu, ktorá vyžaruje červené svetlo. Čím väčší je počet molekúl kyslíka rozptýlených z krvi, tým intenzívnejšie je červené svetlo. Na základe snímania úrovne tohto svetla je zariadenie schopné nepretržite monitorovať PO2 dieťaťa v reálnom čase. Podľa vedcov z WPI je toto neinvazívne zariadenie rovnako presné ako krvný test.

Flexibilný bezdrôtový PO2 senzor je navrhnutý pre lepšie meranie hladiny kyslíka v krvi.

V pláne je bezdrôtové napájanie konečnej verzie senzora. Navyše keď bude vybavený čipom, ktorý sa práve vyvíja, bude môcť bezdrôtovo pristupovať na internet. Lekárom či rodičom tak môže prostredníctvom mobilnej aplikácie v smartfóne odoslať varovania v prípade, že hladina kyslíka v krvi dieťaťa začne klesať.

Táto technológia by si mohla nájsť uplatnenie aj u dospelých pacientov, ako sú pacienti trpiaci ťažkou astmou alebo chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.