Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

GE Aviation vyvíja letecký motor zložený z 35 percent z 3D tlačených dielov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače sa usadila už aj v leteckom priemysle, a to dokonca aj pri výrobe leteckého motoru. Dôkazom toho je aj spoločnosť General Electric Aviation, ktorá sa zaoberá vývojom leteckého motora Advanced Turboprop (ATP) pre jednovrtuľové lietadlo Cessna Denali. Spoločnosť úspešne dokončila testovanie pohonu motora ATP, ktorý bude zložený z viac ako 35tich percent 3D tlačených dielov.

Letecký motor ATP je odvodený od technologického modelu a-CT7, pričom pri jeho výrobe boli použité 3D tlačené komponenty z centra Additive Development Center spoločnosti GE Aviation, ktoré sa nachádza v Cincinnati v americkom štáte Ohio. Návrh a testovanie prebiehalo počas 18tich mesiacov, pričom sa vývojárom podarilo znížiť počet 900 konvenčných dielov z technologického modelu a-CT7 iba na 16 dielov vyrobených technológiou 3D tlače.

GE Aviation vyvíja letecký motor zložený z 35 percent z 3D tlačených dielov

Samotný motor ATP založený na technologickom modeli a-CT7 bude mať výkon 1240 konských síl a počet 855 konvenčných dielov sa zníži na 12 dielov vytlačených technológiou 3D tlače. Medzi diely patrí napríklad nádrž, ložiskové telesá, rámy, výfukové časti, spaľovacia vložka, výmenníky tepla, či komponenty pre stacionárne trasy rozvodov. Podľa spoločnosti GE Aviation sa vďaka tomu zníži hmotnosť motora o 5 percent, zníži sa aj jeho spotreba paliva o 20 percent a nárast výkonu sa očakáva o 10 percent viac v porovnaní s podobnými motormi.

GE Aviation vyvíja letecký motor zložený z 35 percent z 3D tlačených dielov

Výhodou technológie 3D tlače je to, že prototyp motora môže byť zostrojený oveľa rýchlejšie. V prípade motora ATP boli spaľovacie testy ukončené o šesť mesiacov skôr, pretože sa spaľovacie vložky dali tlačiť do dvoch dní. Spoločnosť GE Aviation začne prvý kompletný motor ATP testovať na konci budúceho roka, pričom jeho novšie verzie by sa mali skladať z ešte väčšieho počtu 3D tlačených dielov.