Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prebehli prvé testy masívnych motorov najväčšieho lietadla na svete

Prebehli prvé testy masívnych motorov najväčšieho lietadla na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom leta vyšlo zo svojho hangára najväčšie lietadlo na svete s pomerne zvláštnym dizajnom dvoch trupov spojených stredovým krídlom. Teraz tím vývojárov dosiahol ďalší medzník z pohľadu úspešného dokončenia prvého kola testov gigantických motorov tohto lietadla. Konštruktéri tak môžu pokračovať v prácach na to, aby sa najväčšie lietadlo na svete mohlo vzniesť do vzduchu v roku 2019.

Spoločnosť Stratolaunch je jednou z niekoľkých nových spoločností, ktoré pracujú na vývoji funkčného nosného lietadla pre vzlety rakiet zo vzduchu na obežnú dráhu. Projekt sa už vyvíja takmer sedem rokov a tento test motora je ďalším úspešným krokom na ceste v rozvoji najväčšieho lietadla na svete s rozpätím krídiel 117 metrov.

Spoločnosť Stratolauch pracuje na najväčšom lietadle na svete s rozpatím kridiel 117 metrov.

Lietadlo na svojich krídlach nesie šesť dvojprúdových motorov Pratt & Whitney, ktoré sa napríklad využívajú v lietadlách Boeing 747-400s. Testy motora pritom pozostávali z troch fáz: takzvaného „suchého“ testu motora s využitím pomocného výkonu, chod „mokrého“ motora s leteckým palivom a posledný test sa týkal stavu motora pri voľnobehu. Počas skúšok sa pozoroval každý jeden zo šiestich motorov, aby bolo jasné, že všetky fungujú tak ako majú.

Inžinieri zo spoločnosti Stratolaunch budú počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov pokračovať v testovaní motorov pri vyšších úrovniach výkonu a v rôznorodých konfiguráciách motora. Testovanie vyvrcholí takzvanými taxi testami, kedy sa lietadlo presúva z jedného miesta na letisku na druhé.

Lietadlo na svojich krídlach nesie šesť dvojprúdových motorov Pratt & Whitney, ktoré spoločnosť Stratolaunch podrobila prvým testom.