Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Airbus, Rolls-Royce a Siemens chcú vybudovať hybridné elektrické lietadlo

Airbus, Rolls-Royce a Siemens chcú vybudovať hybridné elektrické lietadlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Airbus, Rolls-Royce a Siemens spojili svoje sily s cieľom vývoja elektrických lietadiel od malých a experimentálnych až po veľké a praktické stroje. Tri veľké technické koncerny oznámili, že združujú svoje zdroje pre vybudovanie demonštrátora hybridných elektrických technológií s názvom E-Fan X, ktorý je založený na testovacom lietadle BAE Systems 146 a vzlietnuť by mal do roku 2020.

Vidina hybridných elektrických lietadiel priťahuje inžinierov, ako aj enviromentálnych pracovníkov. Európska únia sa zameriava na zníženie závislosti od fosílnych palív a letová smernica Flightpath 2050 Vision for Aviation z Európskej komisie má za cieľ znížiť emisie oxidu uhličitého o 75 percent, oxidu dusného o 90 percent a hluk o 65 percent v spojení s letovou prevádzkou. Podľa spoločnosti Airbus sú tieto ciele mimo dosah konvenčných lietadiel, no nie tých, ktoré sú založené na elektrickom pohone.

Z pohľadu inžinierstva znamená používanie hybridného elektrického systému menej zložité lietadlo, ktoré je vhodnejšie pre inteligentné ovládanie počítačov. Náklady na skonštruovanie sú nižšie a samotné lietadlo sa dá ľahšie opraviť a udržiavať. Všetko však závisí od toho, ako rýchlo sa technológia rozšíri a prispôsobí sa komerčným podmienkam.

Jeden z motorov demonštrátora E-Fan X namiesto turbodúchadla bude mať ventilátor, ktorý je poháňaný 2 megawattovým elektromotorom vytvoreným spoločnosťou Siemens.

Demonštračné lietadlo BAE 146 pre projekt E-Fan X bude vyzerať veľmi podobne ako doteraz, s výnimkou toho, že jeden z jeho štyroch motorov bude vo vnútri veľmi odlišný. Namiesto turbodúchadla bude obsahovať ventilátor poháňaný 2 megawattovým elektromotorom vytvoreným spoločnosťou Siemens. Tá tiež poskytne napájaciu elektronickú kontrolnú jednotku, menič striedavého prúdu a systém rozvodu energie.

Elektrický ventilátor bude napájaný elektrickou energiou, ktorú poskytne dvojväzbový generátor poháňaný turbohriadeľovým motorom. Oboje poskytne spoločnosť Rolls-Royce. Medzitým spoločnosť Airbus bude zodpovedná za celkovú integráciu, riadiacu architektúru hybridného elektrického pohonného systému, batérie a integráciu modifikácií s riadiacimi prvkami v kabíne.

Ak budú prvé testy úspešné, partneri zamýšľajú nahradiť aj druhý motor s elektrickou pohonnou jednotkou. Cieľom demonštrátora je skúmať tepelné efekty, riadenie elektrického náporu, vžšku a dynamické účinky na elektrické systémy a problémy s elektromagnetickou kompatibilitou. Takto sa otestuje nielen výkonnosť, bezpečnosť a spoľahlivosť hybridných elektrických systémov, ale tiež to môže pomôcť pri vytváraní požiadaviek na budúcu certifikáciu elektricky poháňaných lietadiel pre novú generáciu hybridných elektrických komerčných lietadiel.

Demonštračné lietadlo BAE Systems 146 pre projekt hybridného elektrického pohonu E-Fan X by sa do vzduchu malo dostať do roku 2020.