Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátny velomobil s elektrickou asistenciou má duálny pohon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bývalý majiteľ obchodu s motocyklami, Fabrizio Cross, si položil otázku, čo by bolo potrebné, aby sa viac ľudí namiesto áut vozilo radšej na bicykloch. Jeho odpoveďou bolo skonštruovanie velomobilu s názvom Electrom LEV (Light Eletric Vehicle – ľahké elektrické vozidlo), ktoré je síce v súčasnosti jediné na svete, no autor dúfa, že sa dostane do masívnejšej výroby.

Spoločnosť Cross začala pracovať na tomto vozidle už pred dlhými 20 rokmi a odvtedy vývoj prešiel cez štyri prototypy velomobilu. Súčasná verzia sa od apríla 2016 preháňa po cestách kanadského mesta Victoria v Britskej Kolumbii. Velomobil odvtedy najazdil viac ako 4 000 kilometrov a jeho tvorca ho používa na každodenné dochádzanie.

Okrem unikátneho vzhľadu sa Electrom LEV líši od iných velomobilov svojim duálnym pohonom. Pri rýchlosti do 10 km / h sa výkon zo šliapania jazdca prenáša priamo na zadné koleso pomocou dlhej reťaze. Pri vyšších rýchlostiach sa však reťaz začne voľne otáčať, čo umožňuje sile vytvorenej šliapaním jazdca prejsť do generátora. Vygenerovaná elektrická energia dopĺňa energiu z batérie, ktorá poháňa 500 W elektromotor v náboji zadného kolesa.

Kanadský konštruktér Fabrizio Cross dlhé roky pracoval na prototype velmobilu Electrom LEV s elektrickou asistenciu a duálnym pohonom.

Inka povedané, pri rýchlejšej jazde už kadencia šliapania jazdca neurčuje rýchlosť velomobilu. Jednoducho môže šliapať do pedálov pohodlne, okolo 80 otáčok za minútu a používa plynový pedál pre reguláciu rýchlosti, takže netreba radiť žiadne prevodové stupne.

V momentálnej verzii je Electrom obmedzený elektronicky na maximálnu rýchlosť 32 km / h (10 míľ), čo je rýchlostný limit pre bicykle v Britskej Kolumbii. Pri jazde touto rýchlosťou poskytne plne nabitá 72 V / 20 Ah batéria dojazd do vzdialenosti približne 80 kilometrov, no závisí to aj od šliapania jazdca a akou rýchlosťou to robí.

Electrom LEV sa líši od iných velomobilov svojim duálnym pohonom.

Velmobil je vyrobený z rôznych materiálov, vrátane uhlíkových vlákien, sklolaminátu, kevlaru, leteckej preglejky či dokonca z dreva bieleho orecha. Rám pre masovú výrobu bude už vytvorený z hliníka a pravdepodobne aj z uhlíkových vlákien. Velomobil má v zadnej časti úložný priestor s objemom 100 litrov pre náklad alebo prevoz malého dieťaťa, predné priehradky na uloženie vecí a plnohodnotný svetelný LED systém so smerovkami.

Fabrizio Cross dúfa, že počas budúcej jari spustí start-up kampaň na čerpanie finančných prostriedkov pre komerčnú verziu velomobilu. Ak sa to podarí, Electrom LEV by sa mal predávať ako čiastočne zostavené vozidlo za cenu maximálne 8 000 dolárov, možno oveľa menej, v závislosti od objemu predaja.

Velomobil Electrom má elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť na 32 km / h (10 míľ) a jeho dojaz s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov je približne 80 kilometrov s plne nabitou batériou.