Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Helikoptéra s dvomi výklopnými rotormi má za sebou prvý let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Bell Helicopter oznámila, že jej prototyp helikoptéry V-280 Valor s výklopnými rotormi sa prvýkrát úspešne vzniesol do vzduchu počas testu v montážnom centre Amarillo v americkom Texase. Prototyp je navrhnutý tak, aby lietal dvakrát rýchlejšie ako konvenčné helikoptéry.

Dvoj rotorová helikoptéra V-280 Valor bola vyvinutá v spolupráci s firmami Lockheed Martin, GE, Moog, IAI, TRU Simulation & Training, Astronika, Eaton, GKN Aerospace, Lord, Meggitt a Spirit AeroSystem. Podľa vyjadrenia spoločnosti Bell Helicopter je V-280tka vyrobená za  použitia rozsiahleho množstva kompozitov v konfigurácii sendvičových včelích plátov s veľkým jadrom trupu, krídlami a chvostom z uhlíka. Vďaka tomu sa konštruktérom podarilo dosiahnuť nízku hmotnosť aj napriek integrovanému opancierovaniu.

Prototyp dvojrotorovej helikoptéry V-280 Valor od spoločnosti Bell Helicopter má za sebou prvý úspešný let.

Jednoduchá konštrukcia helikoptéry V-280 Valor pritom umožňuje obom rotorom bežať na jednom motore v prípade núdzového stavu. Valor dokáže prepraviť dvojčlennú posádku spolu so 14 vojakmi alebo nákladom s maximálnym úžitkovým zaťažením 5 400 kilogramov. Prototyp dosahuje maximálnej letovej rýchlosti 280 uzlov (520 km / h) a jeho bojový rádius je až do 1 481 kilometrov. Nad zemou sa môže vznášať vo výške až 1 800 metrov pri teplote 35 ° C.

Valor dokáže prepraviť dvojčlennú posádku spolu so 14 vojakmi alebo nákladom s maximálnym úžitkovým zaťažením 5 400 kilogramov.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Bell Helicopter, prvý skúšobný let prototypu V-280 Valor dokazuje schopnosť výrobcu podporovať priority modernizácie Ministerstva obrany USA. Helikoptéra s dvomi výklopnými rotormi je nielenže rýchlejšia, ale aj agilnejšia a lepšie manévrovateľná v porovnaní s tradičnými helikoptérami. Dá sa popísať ako revolúcia v oblasti vertikálneho vzletu a pre americkú armádu predstavuje transformačné lietadlo budúcnosti pre všetky náročné úlohy, ktoré ozbrojené sily potrebujú.

Prototyp dosahuje maximálnej letovej rýchlosti 280 uzlov (520 km / h) a jeho bojový rádius je až do 1 481 kilometrov. Nad zemou sa môže vznášať vo výške až 1 800 metrov pri teplote 35 ° C.