Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing odhalil koncept nadzvukového dopravného lietadla

Boeing odhalil koncept nadzvukového dopravného lietadla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boeing počas konferencie na pôde American Institute of Aeronautics and Astronautics poskytla prvý náhľad toho, ako by mohla vyzerať budúcnosť osobnej leteckej dopravy o 20 alebo 30 rokov. Hoci bola zatiaľ zverejnená len jedna snímka, zobrazuje koncept dopravného lietadla, ktoré by malo byť schopné cestovať rýchlosťou viac ako päťkrát vyššou ako je rýchlosť zvuku.

V súčasnosti je nadzvuková osobná letecká doprava ešte v plienkach. Jedným z prvých výsledkov vývoja by sa pritom mohlo stať napríklad nadzvukové súkromné lietadlo, ktoré vzniká v spolupráci spoločností Lockheed Martin a Aerion. Zatiaľ sú tu len experimentálne lietadlá pre civilný a vojenský výskum, no je to sľubná technológia aj pre dopravné lietadlá. Myslí si to aj spoločnosť Boeing, ktorá zaujíma nielen o vývoj základne mechaniky nadzvukových dopravných lietadiel, ale aj o skúmanie možností ich využitia.

Podľa vyjadrenia Boeingu by koncepcia nadzvukových dopravných lietadiel mohla mať komerčné a samozrejme aj vojenské využitie, no dali by sa použiť aj širokej škále iných aplikácií. Vývojári sa zaoberajú výskumom pre lietadlá s rýchlosťou Mach 5 (5 969 km / h) a vyššie, no zatiaľ žiadne podrobnosti o tomto koncepte neboli zverejnené. Dostupná snímka konceptu nadzvukového dopravného lietadla ukazuje stroj, ktorý je podľa odhadu schopný prepraviť okolo 32 cestujúcich, plus posádku.

Trup lietadla je extrémne pretiahnutý s ostrým nosom, ktorý sa podobá na nadzvukové lietadlo Concorde. Okrem toho k aerodynamike prispeje aj vyspelá konštrukcia deltového krídla a dĺžka zadnej časti lietadla naznačuje, že môže byť poháňané kryogénnym vodíkom. Hoci sú to zatiaľ len hypotézy, nemusí to byť až taký veľký výlet do fantázie a možno nás aj vývojári z Boeingu ešte prekvapia.

Spoločnosť Boeing odhalila koncept nadzvukového dopravného lietadla.