Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský AeroMobil bol na výstave v Číne jednou z najväčších hviezd

Slovenský AeroMobil bol na výstave v Číne jednou z najväčších hviezd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Revolučné lietajúce auto AeroMobil bolo minulý týždeň na svojej prvej ceste v Číne. Vývojári na medzinárodnej výstave China International Import Export v Šanghaji (CIIE) predstavili najnovší model - elektrické hybridné vozidlo 4.0 STOL (krátky vzlet a pristátie).

AeroMobil mal obrovský úspech, a to nielen u návštevníkov, ale predovšetkým vo významných čínskych médiách. Na prestížnej CIIE bol jediným zástupcom novovznikajúceho segmentu lietajúcich vozidiel z celého sveta.

Okrem toho spoločnosť na výstave predstavila nový dizajn AeroMobilu nazvaný „Sky Dragon“, ktorý vytvorila exkluzívne pre čínsky trh. Výstava sa pre AeroMobil ukončila veľmi dôležitým aktom – podpisom dohody o spolupráci s luxusnou automobilovou firmou Baoneng Motor.

Celosvetová výstava CIIE, ktorá otvára čínsky trh svetu, vítala viac ako 3000 spoločností z viac ako 130 krajín. O tom, že toto podujatie malo významný globálny charakter svedčí aj fakt, že zo všetkých vystavovateľov patrilo viac ako 200 spoločností medzi top 500 popredných svetových lídrov vo svojom priemyselnom odvetví. Na ploche neuveriteľných 30-tisíc metrov štvorcových tu vystavovali aj automobilové značky z celého sveta.

„Toto veľkolepé podujatie v Šanghaji bolo pre nás ďalšou obrovskou príležitosťou predstaviť svetu revolučný dopravný prostriedok neďalekej budúcnosti. Čínsky trh mobility má pre nás obrovský potenciál, veľmi rýchlo sa rozrastá a inovuje. Do roku 2020 chce Čína postaviť 500 nových letísk, ktoré majú slúžiť hlavne pre všeobecné letectvo (General Aviation),“ hovorí Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti AeroMobil.

Elektrické hybridné vozidlo AeroMobil 4.0 STOL (krátky vzlet a pristátie).

O AeroMobile informovali významné čínske denníky aj televízie

 

Najnovší model AeroMobilu bol jedným z najnavštevovanejších exponátov CIIE a spôsobil ohromný záujem čínskych médií. Denník China Daily o ňom písal ako o „highlighte“ výstavy. Mnohé ho opisovali ako lietajúce sci-fi auto zo Slovenska a radili ho do top 10 exponátov, ktoré musia návštevníci vidieť. Väčšina novinárov vyzdvihovala predovšetkým jeho schopnosť zmeniť sa na lietadlo len za 3 minúty.

Okrem toho sa v čínskych médiách písalo o jeho skvelých parametroch – predpokladaná dĺžka vzletovej dráhy je 595 metrov a letová výška je do 3000 metrov. V režime „auto“ dosahuje maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a v režime „lietadlo“ dokonca 260 kilometrov za hodinu. Jeho maximálna vzletová hmotnosť je 960 kg.

Novinári ho označovali ako hybridné vozidlo, ktoré je bezpečné, zostrojené z ultraľahkých materiálov a poháňané elektrickým systémom, ktorý pasažierom dopraje skutočnú slobodu pohybu.

Elektrické hybridné vozidlo AeroMobil 4.0 STOL (krátky vzlet a pristátie).

Uviedli nový koncept AeroMobilu vytvorený exkluzívne pre Čínu

 

Slovenská inovatívna spoločnosť na výstavu nepriniesla len svoj najnovší model lietajúceho auta, ale aj úplne nový dizajn AeroMobilu s názvom „Sky Dragon“, ktorý bol navrhnutý výhradne pre čínsky trh. Stretol sa s obrovským ohlasom verejnosti aj čínskych médií. Tento koncept luxusného dvojmiestneho auta/lietadla v sebe spája elegantný dizajn, európske remeselné zručnosti, vynikajúci výkon a exkluzivitu. Pri jeho vytváraní sa spoločnosť inšpirovala tými najlepšími vlastnosťami a dizajnom modelu AeroMobil 4.0 STOL a nedávno uvedenému konceptu 5.0 (VTOL), ktorý bude využívať kolmý štart i pristávanie.

„Dizajn AeroMobilu „Sky Dragon“ sme predstavili výhradne pre CIIE. Čína bude aj naďalej jednou z najvplyvnejších ekonomík 21. storočia a bude mať pripravenú infraštruktúru pre inovatívne lietajúce vozidlá ako je to naše. Je totiž navrhnuté tak, aby vyhovovalo existujúcim reguláciám v oblasti cestnej a leteckej dopravy,“ hovorí Juraj Vaculík, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti AeroMobil.

Nový dizajn AeroMobilu s názvom „Sky Dragon“.

Luxusný AeroMobil s motívom draka

 

Názov „Sky Dragon“ má symbolizovať silu oboch konceptov lietajúcich automobilov. Spája tie najmodernejšie technológie pre automobilový a letecký priemysel, ktoré vyvíja tím špičkových dizajnérov a inžinierov zo skúsenosťami z popredných svetových spoločností. Nové koncepty majú rovnako ako najnovší model AeroMobilu poskytnúť predovšetkým vzrušujúci zážitok a komfort z jazdy na zemi aj vo vzduchu.

Koncepcia „Sky Dragon“ ponúka dvojmiestnu kabínu s vysokokvalitnými povrchovými úpravami a pokročilými technológiami. AeroMobil vytvorený špeciálne pre čínsky trh má mať červený matný povrch so zlatými doplnkami a ohraničeniami v exteriéri aj interiéri. Na streche vozidla sa vyníma obraz draka, ktorý je po tisícročia symbolom Číny.

Nový dizajn AeroMobilu s názvom „Sky Dragon“.

Významná dohoda s luxusnou automobilovou firmou

 

CIIE priniesla v posledný deň výstavy pre AeroMobil veľmi dôležitý krok. Spoločnosť totiž podpísala strategickú dohodu o spolupráci s čínskou firmou Baoneng Motor, majiteľom značky Qoros, ktorá patrí medzi luxusné čínske značky motorových vozidiel.

„AeroMobil aktívne diskutuje o možnostiach spolupráce na rôznych ázijských trhoch, vrátane Číny. Naše prevratné vozidlo je vybavené množstvom globálnych patentov a tými najnovšími technológiami. Je navrhnuté tak, aby zaujalo kľúčových hráčov v oblasti automobilového a leteckého priemyslu, ktorí by s nami išli do spolupráce,“ vyjadruje sa Patrick Hessel, prezident spoločnosti AeroMobil.

Obe spoločnosti sa dohodli, že na čínskom trhu spoločne preskúmajú možnosti pre vybudovanie podmienok pre osobnú leteckú dopravu. Zároveň sa zaviazali, že sa zamerajú na rozmach vozidiel VTOL novej generácie s cieľom maximalizovať využitie v mestských aj medzimestských destináciách. Spoločnosť Baoneng Group je v tejto oblasti pre AeroMobil naozaj výhodným partnerom a spojencom, pretože má bohaté skúsenosti so zavádzaním inteligentnej mestskej infraštruktúry a s rozvojom nehnuteľností.

„Naša spoločnosť sa zameriava na stratégiu rozvoja viacúčelových vozidiel. AeroMobil umožňuje spoločnosti Baoneng Motor vstúpiť do nového odvetvia osobných leteckých dopravných prostriedkov. Sme pripravení na zmeny na trhoch v oblasti mobility, ktoré kombinujú zdieľané, inteligentné a autonómne vozidlá. Očakávame, že vďaka AeroMobilu sa premávka presunie z 2D do 3D priestoru,“ hovorí Yao Zhenhua, prezident spoločnosti Baoneng Group.

Spoločnosť AeroMobil podpísala strategickú dohodu o spolupráci s čínskou firmou Baoneng Motor.

Obrovský rast osobnej leteckej dopravy v Číne

 

Pre AeroMobil sa otvára stále viac dverí a stáva sa mimoriadne atraktívnym prostriedkom, ktorý môže zásadne zmeniť spôsob dopravy po celom svete, vrátane rýchlo rastúcej Číny. V tejto krajine vidí v budúcnosti obzvlášť priaznivé podmienky pre fungujúcu osobnú leteckú dopravu a lietajúce autá.

Samotný Šanghaj je druhým najväčším mestom sveta s počtom obyvateľov 25 miliónov a už adaptoval niekoľko významných opatrení na zlepšenie dopravy – elektrifikáciu áut, motoriek, skútrov, moderné metro, bike-sharing a podobne.

„Spoločnosť AeroMobil sa snaží úzko spolupracovať s čínskymi mestami s cieľom rozvíjať príležitosti na testovanie, vývoj a realizáciu trás bezpečnej osobnej dopravy vo vzduchu. Zároveň sa snaží podieľať na vytváraní sociálneho a hospodárskeho rastu, ktorý je schopný tieto inovácie a technológie v osobnej leteckej doprave využiť,“ hovorí Jonathan Carrier, viceprezident pre obchodný rozvoj spoločnosti AeroMobil.

Nový dizajn AeroMobilu s názvom „Sky Dragon“.

(Zdroj: Tlačová správa AeroMobil)