Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Honda testuje autonómne terénne vozidlá vhodné pre rôzne druhy prác

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podobajú sa skôr na obľúbenú terénnu štvorkolku, no dajú sa naprogramovať tak, aby samostatne dokázali vykonať množstvo užitočných úloh. Reč je o prototypoch autonómnych pracovných vozidiel z dielne automobilky Honda, ktoré môžu pomáhať záchranným zložkám, pri hasení požiarov, v stavebníctve, poľnohospodárstve, pri terénnych úpravách či pri odhŕňaní snehu.

Toto robustné autonómne pracovné vozidlo (Autonomous Work Vehicle - AWV) je založené na štvorkolke Honda 4WD, ktorej horná polovica bola odstránená a nahradená množstvom senzorov, technológiami pre autonómny pohon a ďalšou výbavou, ktorá by mohla byť potrebná pre vykonanie konkrétne určenej úlohy. Koľajnicový systém umožní jednoduché pripojenie všetkých druhov príslušenstva a zásuvných modulov.

Medzi autonómne schopnosti vozidiel AWV patria režimy „Nasleduj ma“, jazda podľa vzoru či jazda z bodu A do bodu B. Tie sú užitočné pre pomerne široký rozsah aplikácií. Honda svoju technológiu pracovných terénnych vozidiel testovala so sekačkou, ktorú vozidlo za sebou ťahalo a udržiavalo zeleň v solárnej elektrárni v Severnej Karolíne s rozlohou 72 hektárov.

Prototyp autonómneho pracovného vozidla Honda 3E-D18.

AWV štvorkolka medzitým v Colorade sprevádzala hasičov, nesúc ťažké náradie, keď prechádzala strmým a ťažkým terénom pri kontrole po lesných požiaroch. V Kalifornii prebiehali poľnohospodárske testy, kedy sa vykonával autonómny postrek plodín proti burine a škodcom bez toho, aby ľudia boli vystavení chemikáliám alebo vozidlá prevážali zberané plodiny z poľa do baliarne.

Terénne autonómne pracovné vozidlá zatiaľ nie sú pripravené na komerčné nasadenie, no Honda svoj prototyp s kódovým označením 3E-D18 berie so sebou aj na výstavu CES 2019. Dúfa, že tam stretne partnerov, ktorí jej pomôžu s ďalším rozvojom tejto rozhodne zaujímavej technológie.

Prototyp autonómneho pracovného vozidla Honda 3E-D18.

Prototyp autonómneho pracovného vozidla Honda 3E-D18.