Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plne elektrické lietadlo Alice chce zmeniť regionálnu dopravu

Plne elektrické lietadlo Alice chce zmeniť regionálnu dopravu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológiám elektrického pohonu sa venujú vývojári nielen v automobilovom priemysle, ale čoraz zaujímavejšie veci sa začínajú diať aj v oblasti leteckej dopravy. Hoci je vývoj ešte len v počiatkoch, už teraz naznačuje, akým smerom by sa elektrické lietanie mohlo uberať. Najnovším projektom je Alice, ľahké deväťmiestne plne elektrické lietadlo pre regionálnu dopravu.

Cieľom výrobcov elektrických lietadiel, ako je aj napríklad izraelská spoločnosť Eviation, nie je nahradiť leteckú dopravu na dlhé vzdialenosti, aspoň zatiaľ. Aj preto sa vývojári z Eviationu zaoberajú ľahkými elektrickými lietadlami s kratším doletom a pracujú na funkčnom prototype plne elektrického lietadla Alice, ktoré je navrhnuté kratšie trasy v rámci regionálnej dopravy.

Plne elektrické deväťmiestne lietadlo Eviation Alice.

Spoločnosť Eviation v rámci projektu spolupracuje s firmami Siemens a magniX na vývoji pohonných systémov. Prototyp lietadla tak má umiestnený hlavný vrtuľový pohon na konci svojho chvosta, zatiaľ čo na oboch krídlach sa nachádzajú ďalšie rotory. Celý systém má výkon 260 kW. Plne elektrické lietadlo Alice meria na dĺžku 12,2 metra a je určené pre prepravu až deviatich cestujúcich. Lietadlo má cestovnú rýchlosť 240 uzlov (445 km / h) a dokáže preletieť vzdialenosť až 640 kilometrov.

Plne elektrické deväťmiestne lietadlo Eviation Alice.

Prototyp plne elektrického lietadla Eviation Alice bol prvýkrát ukázaný návštevníkom leteckej výstavy v Paríži. Tí mali tak možnosť si pozrieť elegantné tvary tohto lietadla s rozpätím krídiel 16,2 metra. Spoločnosť Eviation plánuje už v tomto roku uskutočniť prvé testovacie lety s výhľadom pre získanie certifikácie v roku 2021. Prvé komerčné lety by mali potom nasledovať niekedy v roku 2022.

Plne elektrické deväťmiestne lietadlo Eviation Alice.