Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dopravné značky meniace farbu môžu lepšie pritiahnuť pozornosť vodičov

Dopravné značky meniace farbu môžu lepšie pritiahnuť pozornosť vodičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci dopravné značky sú vysoko reflexné, niektorí vodiči si ich v noci stále nemusia všimnúť. Zmeniť by to mohla nová technológia, ktorá spôsobí to, že dopravná značka sa vo svetle reflektorov odráža v dúhovo meniacich sa farbách.

Novú technológiu vyvinuli vedci z čínskej univerzity Fudan v spolupráci s odborníkmi v oblasti optiky z americkej univerzity v Buffalo. Pozostáva z tenkého priehľadného náteru, ktorý je na jednej strane pokrytý polymérnymi mikroguľôčkami. Celé to môže fungovať dvomi spôsobmi využitia, ktoré už boli úspešne otestované v teréne.

Po prvé, ak je značka potiahnutá touto špeciálnou vrstvou osvetlená stacionárnym bielym svetlom, vodiči prechádzajúci okolo vidia značku, ktorá rýchlo mení rôzne farby. Po druhé, ak sú vrstvou pokryté cestné smerové stĺpiky, stojaci alebo pomaly sa pohybujúci chodci vidia zmenu ich farby, keď sú osvetlené svetlometmi prechádzajúcich automobilov. V oboch prípadoch je dôvodom skutočnosť, že vnímaná farba sa mení pod uhlom, v ktorom je vrstva sledovaná.

Nová technológia umožní dopravným značkám meniť farbu, aby lepšie pritiahli pozornosť vodičov.

Rýchlosť zmeny farby dopravnej značky alebo cestného smerového stĺpiku je závislá od rýchlosti, ktorou sa vozidlo pohybuje. Ak si vodič všimne, že dopravná značka mení farby dosť rýchlo, môžu si uvedomiť, že jazdia príliš rýchlo. Podobne ak chodec vidí, že smerové stĺpiky popri ceste začnú veľmi rýchlo meniť farbu, vie, že sa k nemu zozadu približuje potenciálne nebezpečné vozidlo.

Tento efekt sa prejavuje prostredníctvom až mikrofotonickej štruktúry malých guľôčok v nátere. Podľa vedcov to funguje na rovnakom princípe, ako keď sklenený hranol dokáže rozdeliť biele svetlo na dúhové farby. Mikroguľôčky selektívne odrážajú časti bieleho svetla a výsledkom je farebný obraz, ktorý sa mení v závislosti od uhla dopadu svetla a od pozorovacieho uhla.

Podobným spôsobom dokáže meniť farby dokonca aj nedávno predstavená bunda od spoločnosti Vollebak.