Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V čerstvo napadnutom antarktickom snehu boli objavené mikroplasty

V čerstvo napadnutom antarktickom snehu boli objavené mikroplasty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokračujúce objavovanie mikroplastov v odľahlých, zdanlivo nedotknutých kútoch sveta naďalej dopĺňa znepokojujúci obraz o rozsiahlom znečistení o dôležité detaily a najnovší nález posúva hrozbu do nového terénu. V čerstvo napadnutom snehu v Antarktíde totiž vedci objavili prvé dôkazy o mikroplastoch, ktoré sa vyskytovali v ešte vyšších koncentráciách, ako sa doteraz uvádzalo v okolitých moriach.

Ako vedci rozširujú rozsah svojich štúdií o šírení plastového odpadu, drobné úlomky tohto materiálu sa naďalej objavujú na najrôznejších miestach, pričom niektoré sú prekvapivejšie ako iné. Rozpad takých vecí, ako sú nákupné tašky a fľaše od nápojov, je dobre známym zdrojom znečistenia oceánov mikroplastmi, ale nedávno sa zistilo, že ich vietor roznáša, dostávajú sa do horných častí Mount Everestu, hromadia sa v arktickom morskom ľade a snehu a hromadia sa v poľnohospodárskej pôde v Európe.

Keď sa doktorandka Alex Aves z Canterburskej univerzity v roku 2019 vydala na výskumnú expedíciu na Rossov ľadový šelf v Antarktíde, jej kolegovia nepovažovali objav mikroplastov v tejto oblasti za veľmi pravdepodobný.

Po jej návrate do laboratória so vzorkami snehu v rukách ich tím analyzoval technikou nazývanou ako infračervená spektroskopia s mikro-Fourierovou transformáciou a zistil niekoľko skľučujúcich prekvapení. Tieto kontroly skutočne odhalili mikroplasty vo vzorkách snehu z Rossovho ľadového šelfu a v každej zo vzoriek odobratých na všetkých miestach počas celej expedície.

Výskumníci zaznamenávajú údaje o mieste odberu vzoriek snehu v Antarktíde.

„Je to neuveriteľne smutné, ale nález mikroplastov v čerstvom antarktickom snehu poukazuje na rozsah znečistenia plastmi aj do tých najodľahlejších oblastí sveta,“ povedala Aves. „Vzorky snehu sme zozbierali z 19 lokalít v oblasti Rossovho ostrova v Antarktíde a vo všetkých sme našli mikroplasty.“

Výskumníci zistili v priemere 29 mikroplastových častíc na liter snehu, čo je, ako poznamenávajú, vyššia koncentrácia, ako sa predtým uvádzalo v okolitom Rossovom mori a antarktickom morskom ľade. Vo vzorkách odobratých v okolí výskumných základní bola koncentrácia trikrát vyššia. Vo vzorkách sa našlo trinásť rôznych druhov plastov, pričom najčastejšie sa vyskytoval PET používaný vo fľašiach od nápojov a v oblečení.

Hoci sa o nebezpečenstvách kontaminácie mikroplastmi musíme ešte veľa naučiť, prvé štúdie poukázali na niektoré znepokojujúce možnosti. Patrí medzi ne narušenie rastu, rozmnožovania a kognitívnych schopností morských organizmov, vyvolanie toxických účinkov na ľudské bunky a potenciálna súvislosť s vysokou hladinou cholesterolu a srdcovými chorobami. Rozšírenie mikroplastov do antarktického snehu naznačuje, že je takmer nemožné vyhnúť sa takýmto nebezpečenstvám bez ohľadu na to, kde sa nachádzate.

„Hoci je výskum vplyvov nano a mikroplastov ešte len v plienkach, ukazuje sa, že ovplyvňujú organizmy a ekosystémy rôznymi spôsobmi,“ povedala Dr. Olga Pantos, vedúca vedecká pracovníčka novozélandského Inštitútu environmentálnych vied a výskumu. „Je preto znepokojujúce, že ďalší vzdialený ekosystém je vystavený ďalším vplyvom vyplývajúcim z ľudskej činnosti.“

Výskum bol uverejnený v magazíne The Cryosphere.