Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Membrány z morských rias ako ekologickejšia zvuková izolácia

Membrány z morských rias ako ekologickejšia zvuková izolácia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už sú v autách, budovách alebo lietadlách, väčšina dnešných akustických obkladov, ktoré blokujú hluk, je vyrobená z peny pochádzajúcej z petrochémie. Na ceste je však možno ekologickejšia alternatíva v podobe membrán vyrábaných z morských rias.

Hoci sa materiály na báze rastlín na toto použitie skúmali už predtým, mnohé z nich neblokujú zvuk v dostatočne širokom rozsahu frekvencií alebo boli príliš objemné na to, aby sa dali vyrobiť na komerčnej úrovni. Pri hľadaní funkčnejšej, „realizovateľnej“ alternatívy sa vedci z Indického technologického inštitútu zamerali na želatínový materiál odvodený z morských rias, známy ako agar. V kombinácii s glycerínom ako zmäkčovadlom a nanokryštalickou celulózou ako výstužným materiálom sa agar rozprestrel do tenkých vrstiev, ktoré sa potom vysušili mrazom a vznikli porézne membrány.

Vlastnosti týchto membrán, pokiaľ ide o blokovanie zvuku, sa následne testovali umiestnením reproduktora na jeden koniec trubice, jednej z membrán na druhý koniec a dvoch mikrofónov uprostred. Jeden mikrofón meral, koľko zvuku vydáva reproduktor, zatiaľ čo druhý meral, koľko zvuku sa odráža membránou späť do trubice.

Jedna z agarových membrán použitých v štúdii.

Zistilo sa, že membrány s približne 80-percentnou pórovitosťou fungujú najlepšie v širokom rozsahu frekvencií „od basového šumenia až po prenikavý kvílenie“, pričom ponúkajú podobný výkon ako tradičné akustické peny. Na rozdiel od týchto pien by však agarové membrány nepotrebovali na svoju výrobu petrochemikálie a po ich vyradení by sa navyše biologicky rozložili.

Vedci teraz skúmajú možnosť pridať membránam ďalšie vlastnosti, napríklad odolnosť voči plameňom, a skúmajú aj použitie iných materiálov na rastlinnej báze. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Sustainable Chemistry & Engineering.