Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novo vyvinuté hodvábne kapsuly môžu znížiť znečistenie mikroplastmi

Novo vyvinuté hodvábne kapsuly môžu znížiť znečistenie mikroplastmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mikroplasty sú čoraz väčším environmentálnym problémom, no nová štúdia by mohla pomôcť vyradiť z neho poriadny kus. Autori ukázali, že hodváb by mohol byť biologicky rozložiteľnou náhradou za mikroperličky a plastové častice, ktoré sa často pridávajú do kozmetiky, farieb a iných výrobkov.

Štúdie neustále ukazujú, že na Zemi je len málo miest nedotknutých znečistením mikroplastmi. Tieto drobné úlomky boli zistené v oceánoch, riekach, poľnohospodárskej pôde, ľade a snehu od Arktídy po Antarktídu a od vrcholu Mount Everestu po najhlbšie morské priekopy. Boli zistené v živých mäkkýšoch, kôrovcoch, rybách, korytnačkách, tuleňoch, vtákoch, malých suchozemských cicavcoch, hospodárskych zvieratách a ľuďoch a sú spojené s čoraz väčším počtom zdravotných problémov.

Väčšina týchto mikroplastov vzniká pri rozpade väčších plastových výrobkov v životnom prostredí, ale akoby tento problém nebol už tak dosť závažný, už desaťročia pridávame do iných výrobkov vlastné mikroplastové častice. Objavujú sa v pracích prostriedkoch, kozmetike, zubných pastách, šampónoch, farbách a iných chemikáliách. Dodávajú farbám pekný lesk, spôsobujú, že peelingy na tvár sú abrazívne, a môžu pomáhať kontrolovať načasovanie uvoľňovania chemických látok, napríklad herbicídov.

Odhady naznačujú, že tieto primárne mikroplasty tvoria 10 až 15 % mikroplastov v životnom prostredí, a práve na ne sa zameriava nová štúdia.

„Celý problém mikroplastov nemôžeme vyriešiť jedným riešením, ktoré by vyhovovalo všetkým,“ povedal Benedetto Marelli, autor štúdie. „Desať percent z veľkého počtu je stále veľké číslo... Klimatické zmeny a znečistenie sveta budeme riešiť po jednom percente“.

Snímky hodvábnych mikrokapsúl s obsahom vitamínu C z rastrovacieho elektrónového mikroskopu v rôznych mierkach a vyrobených rôznymi výrobnými postupmi.

V novej štúdii tím navrhuje prekvapivo jednoduchú alternatívu k plastovým guľôčkam, ktorou je hodváb. Tento bežný materiál môže nielen plniť rovnakú funkciu tým, že zapuzdruje látky, kým nie sú potrebné, ale po skončení sa rýchlo a bezpečne rozloží.

Hodváb v textilnej kvalite si vyžaduje dôkladné rozmotávanie kokónov priadky morušovej, ale na výrobu týchto mikroguľôčok sa kokóny môžu rozpustiť vo vode v procese, ktorý je podľa tímu jednoduchý, rozšíriteľný a môže sa uskutočniť pomocou existujúcej infraštruktúry. A čo je ešte lepšie, môže sa využiť aj nekvalitný hodváb, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom množstve vyhadzuje. Výsledné povlaky hodvábu sa dajú spracovať tak, aby mali rôzne vlastnosti v závislosti od zamýšľaného použitia, napríklad či priťahujú alebo odpudzujú vodu.

Tím testoval hodvábny povlakový materiál v laboratóriu s použitím existujúceho výrobného zariadenia na báze sprejov, aby vyrobil herbicíd obsiahnutý v hodvábnych kapsulách, ktoré sa rozpúšťajú vo vode a časom uvoľňujú produkt. Keď sa to testovalo na kukurici v skleníku, herbicíd obalený hodvábom fungoval rovnako dobre ako existujúce produkty, ale výrazne znížil poškodenie plodín. A to na 0,8 % v porovnaní s 25 % z herbicídu, ktorý nebol obalený.

Tím tvrdí, že tento hodvábny povlak by mohol nahradiť primárne mikroplasty vo väčšine aplikácií. Nielen v chemikáliách, ako je herbicíd, ale aj v kozmetike alebo dokonca aj v liekoch, keďže hodváb sa rozkladá aj v tele.

Výskum bol uverejnený v magazíne Small.