Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Staré CD disky by sa dali upcyklovať na nové nositeľné biosenzory

Staré CD disky by sa dali upcyklovať na nové nositeľné biosenzory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S rastúcou popularitou digitálnych hudobných súborov sa kompaktné disky stávajú zastaranými. Niektoré existujúce CD disky by sa však ešte mohli využiť, pretože zlatá fólia na nich by sa mohla použiť na výrobu nositeľných biosenzorov.

Hoci sú CD vyrobené prevažne z polykarbonátu, obsahujú tenkú vrstvu reflexnej fólie. Táto fólia je vo väčšine kompaktných diskov hliníková, hoci sa pre pravdepodobne lepší výkon používa zlato v príznačne nazvaných zlatých kompaktných diskoch.

Pri vyraďovaní zlatých kompaktných diskov sa zlatá fólia zvyčajne odkladá na skládku spolu so zvyškom disku. Keďže tenké vrstvy zlata sa používajú aj v pružných biosenzoroch prilepených na kožu, vedcov z Binghamtonskej univerzity zaujímalo, či by mohli zlato z CD-čiek zachrániť na tento účel.

Tím vyvinul techniku, pri ktorej sa zlaté CD najprv na 90 sekúnd namočili do acetónu. Tým sa polykarbonát rozbil, čím sa uvoľnilo spojenie medzi ním a fóliou. Potom sa na fóliu prilepila polyimidová lepiaca páska, po ktorej sa zlato aj fólia odlepili od podkladového polykarbonátu.

Hoci tento proces v súčasnosti funguje len na zlatých CD, čoskoro by sa mohol dať použiť aj pre iné typy.

Pomocou komerčne dostupného stroja na strihanie látok Cricut, zvyčajne používaného remeselníkmi, sa zlatá fólia aj jej podkladová páska následne narezali na flexibilné obvody, ktoré sa dajú opakovane prikladať na pokožku človeka a odstraňovať z nej. V kombinácii s inou elektronikou sa tieto biosenzory dajú použiť na monitorovanie elektrickej aktivity srdca a svalov nositeľa a navyše sú schopné merať hladinu laktózy, glukózy, pH a kyslíka. Všetky údaje sa dajú prenášať do smartfónu cez Bluetooth.

Celý proces upcyklácie a výroby údajne trvá len 20 až 30 minút, nevyžaduje si drahé vybavenie a jeden senzor stojí približne 1,50 USD. A hoci sa pri tomto procese používa acetón, do odpadu sa neuvoľňujú žiadne toxické chemikálie.

Príklady biosenzorov vyrobených novým procesom.

„Použili sme zlaté CD a chceme preskúmať CD na báze striebra, ktoré sú podľa mňa bežnejšie," povedal doktorand Matthew Brown, vedúci štúdie. „Chceme sa tiež pozrieť na to, či môžeme využiť laserové gravírovanie namiesto použitia rezačky na báze látky, aby sme ešte viac zvýšili rýchlosť upcyklácie“.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.