Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomový objav v recyklácii mení jeden bežný typ plastu na iný

Prelomový objav v recyklácii mení jeden bežný typ plastu na iný
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V snahe znížiť environmentálnu záťaž spojenú s výrobou a likvidáciou plastov vedci demonštrovali novú techniku recyklácie, ktorá mení jeden bežný druh plastu na iný. Tím tvrdí, že má aj prostriedky na rozšírenie a implementáciu svojej technológie, ktorá by podľa ich výpočtov mohla viesť k masívnemu zníženiu globálnych emisií skleníkových plynov.

Podobne ako mnohí iní v tejto oblasti sa autori novej štúdie snažili dosiahnuť pokrok smerom k obehovému hospodárstvu plastov. Namiesto toho, aby tieto materiály putovali na skládky, môžu lepšie recyklačné technológie zabezpečiť ich opätovné využitie na nové hodnotné výrobky a táto nová práca predstavuje sľubný krok vpred v tejto oblasti.

Tím začal s najrozšírenejším plastom na svete, konkrétne s polyetylénom (PE), ktorý predstavuje približne 29 % svetovej spotreby plastov. Potom sa použil katalyzátor na odstránenie vodíka z materiálu a vytvorenie reaktívneho miesta v reťazci molekúl a následne ďalší katalyzátor na rozdelenie molekúl v tomto mieste a uzavretie obnažených koncov. Tretí katalyzátor potom posunie toto reaktívne miesto pozdĺž reťazca, takže proces sa môže opakovať. Takto zostanú molekuly propylénu, ktoré slúžia ako stavebné kamene pre druhý najpoužívanejší plast na svete, polypropylén (PP).

Damien Guironnet a postgraduálni študenti Vanessa DaSilva a Nicholas Wang z Illinoiskej univerzity Urbana-Champaign demonštrovali nový sľubný proces recyklácie plastov.

„Predstavte si, že rozkrojíte bagetu na polovicu a potom z konca každej polovice odkrojíte presne určené kúsky, pričom rýchlosť, akou krájate, určuje veľkosť každého plátku,“ povedal spoluautor Damien Guironnet.

Vedci tiež skonštruovali reaktor, ktorý umožňuje nepretržitý tok propylénu na zjednodušenú premenu na PP. Tvrdia, že sa to dá dosiahnuť súčasnou technológiou a proces sa dá jednoducho rozšíriť, ale dúfajú, že sa im podarí ďalej zvýšiť účinnosť navrhnutím rýchlejších a produktívnejších katalyzátorov.

„Naša predbežná analýza naznačuje, že ak by sa touto cestou dalo zhodnotiť a premeniť len 20 % svetového PE, mohlo by to predstavovať potenciálnu úsporu emisií skleníkových plynov porovnateľnú so stiahnutím 3 miliónov áut z ciest,“ povedal Garrett Strong, postgraduálny študent zapojený do projektu.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne American Chemical Society.