Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Účinný katalyzátor premieňa zmiešaný plastový odpad na propán

Účinný katalyzátor premieňa zmiešaný plastový odpad na propán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastový odpad je jedným z najpálčivejších environmentálnych problémov súčasnosti a triedenie rôznych druhov plastov robí recykláciu zložitou. Inžinieri z MIT však vyvinuli nový účinný katalyzátor, ktorý rozkladá zmiešané plasty na propán, ktorý sa potom môže spaľovať ako palivo alebo použiť na výrobu nového plastu.

Všade prítomnosť plastov v našom modernom svete znamená, že obrovské množstvo tohto materiálu končí v životnom prostredí a je znepokojivo málo miest, ktoré sa zdajú byť nedotknuté plastmi. Plasty majú pritom veľmi silné uhlíkové väzby, vďaka čomu sú počas používania odolné a spoľahlivé, ale ich recyklácia je veľmi náročná. Ešte horšie je, že rôzne typy plastov si vyžadujú rôzne metódy recyklácie, čo sťažuje ich triedenie a recykláciu vo veľkom rozsahu.

Tím z MIT však navrhol novú techniku, ktorá si dokáže poradiť s viacerými druhmi plastov zmiešanými dohromady, pričom ich premení na jediný produkt, propán, ktorý má sám o sebe mnohostranné využitie. Kľúčom je katalyzátor, ktorý pozostáva z porézneho kryštálu nazývaného ako zeolit, ktorý je naplnený nanočasticami kobaltu. Zatiaľ čo iné katalyzátory rozbíjajú uhlíkové väzby na nepredvídateľných miestach, čím vznikajú rôzne konečné produkty, no nový katalyzátor rozbíja väzby na konkrétnom a opakovateľnom mieste.

Nový chemický proces dokáže rozložiť rôzne druhy plastov na použiteľný propá.

Toto umiestnenie znamená, že v podstate odstrihne jednu molekulu propánu a zvyšok uhľovodíkového reťazca ponechá za sebou, pripravený prejsť procesom znova a znova. Toto funguje na viacerých typoch plastov, vrátane najčastejšie používaných, ako sú polyetylén (PET) a polypropylén (PP).

Pri testoch na reálnych vzorkách zmiešaných plastov tím zistil, že katalyzátor a proces premenili približne 80 % plastu na propán bez toho, aby vznikol metán ako vedľajší produkt. Výsledný propán sa môže použiť priamo ako palivo s relatívne nízkym dopadom alebo ako surovina na výrobu nových plastov v čiastočne uzavretom systéme. Dôležité je, že zložky katalyzátora, zeolit, kobalt a vodík, sú relatívne lacné a ľahko dostupné.

Hoci je štúdia zaujímavá, výskumníci tvrdia, že v budúcnosti bude potrebné zamerať sa na to, ako by sa táto technika dala rozšíriť na použitie v reálnych tokoch recyklácie plastov, ako aj na to, ako by ju mohli ovplyvniť znečisťujúce látky, ako sú lepidlá a etikety.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne JACS Au.