Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené betónové koraly môžu pomôcť obnoviť skutočné koralové útesy

3D tlačené betónové koraly môžu pomôcť obnoviť skutočné koralové útesy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa podarí odstrániť environmentálne faktory, ako je okyslenie oceánov, naše zdecimované koralové útesy budú potrebovať pomoc pri opätovnom raste. Práve na to je určený systém „podobný stavebnici Lego“ známy ako 3D Innoreef.

Systém 3D Innovareef vyvinutý na thajskej Chulalongkornskej univerzite pozostáva z betónových modulov vytlačených na 3D tlačiarni, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyzerali a fungovali ako „kostry“ prírodných koralových útesov z uhličitanu vápenatého.

Skupiny troch modulov sa umiestnia na dno oceánu a spoja sa, podobne ako kúsky stavebnice Lego, kde fungujú ako „úkryt“ pre voľne plávajúce koralové larvy známe ako planulae. Keď sa tieto larvy usadia v zákutiach modulov, začnú produkovať uhličitan vápenatý. Tým v podstate vybudujú skutočný koralový útes na jeho betónovej náhražke.

Tri moduly, ktoré tvoria každý 3D Innovareef, sú po spojení dostatočne ťažké na to, aby odolali vyplaveniu vlnami alebo prílivovými silami.

Aby sa larvám poskytla podpora, povrch betónu je už vopred pokrytý fosforečnanom vápenatým, ktorý je nevyhnutný pre rast koralov. Zdá sa, že táto stratégia funguje dobre. Na niekoľkých útesoch Innovareef, ktoré boli nainštalované pozdĺž pobrežia thajskej provincie Čonburi od roku 2020, sa zistilo, že koraly rastú podstatne rýchlejšie ako ich náprotivky na prírodných útesoch, a to približne o tri až štyri centimetre ročne.

Ďalším prínosom sú diery a dutiny vybudované v útesoch Innovareef, ktoré poskytujú úkryty pre ryby, bezstavovce a iné živočíchy, čo ich podnecuje k tomu, aby sa vrátili späť do obnovených útesov. Okrem toho sa do modulov môžu umiestniť senzory na monitorovanie zdravia útesov. Vedci už prispôsobili Innovareefy tak, aby slúžili ako „inteligentné stanice“, ktoré monitorujú faktory, ako je teplota vody, pH a prílivové sily.

Hodnota pH betónu použitého v 3D Innovareef je podobná pH morskej vody.

Prebiehajúci výskum sa teraz sústredí na zníženie nákladov na moduly a ich realistickejšie vyhotovenie.

„Aj keď bola príroda značne zničená, ľudia ju stále môžu obnoviť a znovu vytvoriť pomocou inovácií,“ uviedla vedúca projektu Dr. Nantarika Chansue. „Dúfame, že Innovareef bude lepšou alternatívou pri obnove morského ekosystému, stimuluje miestne hospodárstvo, rybolov a ekoturizmus“.