Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanomateriál odstráni mikroplasty z vody pomocou magnetizmu

Nanomateriál odstráni mikroplasty z vody pomocou magnetizmu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým kedysi čistenie odpadových vôd zahŕňalo len odstraňovanie tradičných znečisťujúcich látok, teraz zahŕňa aj odstraňovanie mikroplastových častíc. Novo vyvinutý prášok vraj túto úlohu vykonáva oveľa rýchlejšie a dôkladnejšie, ako to bolo možné doteraz.

Prášok, ktorý vyvinul tím vedcov na austrálskej univerzite RMIT, by sa v ideálnom prípade primiešaval do neupravenej odpadovej vody v existujúcich čističkách. A hoci voľným okom vyzerá len ako obyčajný biely prášok, v skutočnosti sa skladá z mikroskopických feromagnetických „nanoštruktúr“.

Každá z týchto štruktúr pozostáva z dvoch vrstiev materiálu MOF (Metal Organic Framework), pričom v medzere medzi nimi je umiestnená sústava nanosĺpcov oxidu železa zapuzdrených uhlíkom. Výsledkom tohto usporiadania je veľká plocha povrchu, na ktorú sa prichytia aj tie najmenšie prechádzajúce mikroplastové častice. Po krátkom vírení prášku v odpadovej vode sa pomocou magnetu odstránia všetky nanostĺpcové štruktúry, spolu s mikročasticami mikroplastov, ktoré sa na ne adsorbovali.

Magnet priťahuje mikročastice plastu, ktoré boli adsorbované feromagnetickým práškom.

Počas laboratórnych testov sa takto úspešne odstránili všetky častice zo vzoriek znečistenej vody len za jednu hodinu. Navyše, nanoštruktúry sa mohli použiť až šesťkrát. A ako ďalšiu výhodu možno uviesť, že nanoštruktúry adsorbovali aj metylénovú modrú, ktorá bola do vody pridaná ako zástupca tradičnejších rozpustených znečisťujúcich látok. Naproti tomu bežné techniky čistenia trvajú niekoľko dní a ani potom nie sú také dôkladné.

„Naša prášková prísada dokáže odstrániť mikroplasty, ktoré sú 1 000-krát menšie ako tie, ktoré sú v súčasnosti zistiteľné v existujúcich čističkách odpadových vôd," uviedla vedúca vedkyňa, profesorka Nicky Eshtiaghi. „Hľadáme priemyselných spolupracovníkov, aby sme náš vynález posunuli do ďalších krokov, kde sa budeme zaoberať jeho aplikáciou v čistiarňach odpadových vôd“.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Chemical Engineering Journal.

Zľava doprava: Členovia tímu Dr. Nasir Mahmood, doktorand Muhammad Haris a Prof. Nicky Eshtiaghi.