Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA potvrdila, že rok 2016 bol historicky najteplejším rokom od počiatku meraní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako predbežné údaje predpovedali, NASA spolu s Národným úradom pre oceány a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) teraz potvrdili, že na celom svete bol rok 2016 vôbec najteplejším rokom od začiatku meraní v roku 1880.

Predchádzajúci rok 2016 vyvrcholil po dvoch predchádzajúcich rokoch po sebe v rade, kedy boli prekonávané všetky doterajšie teplotné rekordy. Tieto meranie prinášajú znepokojujúci obraz dlhodobého trendu otepľovania.

Pri globálnom priemere povrchových teplôt bolo zistené, že rok 2016 bol o 0,99 º C teplejší, ako priemerné údaje z polovice 20. storočia. Naša planéta sa pritom od roku 1880 otepľuje zhruba o 1.1º C a v 21. storočí bolo 16 rokov v top 17 najteplejších zaznamenaných rokov. Rok 2016 si okrem „vyznamenania“ za najteplejší rok v histórii priniesol aj veľké množstvo individuálnych rekordov, kedy 8 z 12 mesiacov v roku padali doterajšie rekordy pre najteplejšie priemerné teploty za príslušný mesiac.

NASA vydala správu, že rok 2016 bol najteplejším rokom od počiatku záznamu priemerných globálnych povrchovových teplôt od roku 1880

Tieto teplotné rekordy boli stanovené z globálneho priemeru, čo znamená, že v roku 2016 nie každá časť Zeme mala vyššie priemerné teploty. Napríklad v USA išlo o druhú najteplejšiu ročnú priemernú teploty, zatiaľ čo v Arktíde vlna horúčav mala za následok rekordne nízky stav morského ľadu v tejto oblasti.

K týmto záverom dospela NASA a NOAA nezávisle, na základe údajov zozbieraných zo 6 300 meteorologických staníc po celom svete. Obe organizácie pritom pre svoje odhady používajú trochu odlišné metódy výpočtov. NASA sa vyjadrila, že je až na 95 percent isté, že rok 2016 bol historicky najteplejším rokom od počiatku meraní.

Zverejnené video, na začiatku článku, zobrazuje teplotný posun od roku 1880.

Graf zobrazujúci dlhodobý trend otepľovania. Na pravej strane sú roky, kedy boli prekonané teplotné rekordy