Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Recyklácia uhlíkových vlákien môže byť viac ekologická a efektívna

Recyklácia uhlíkových vlákien môže byť viac ekologická a efektívna
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri súčasnej recyklácii uhlíkových vlákien sa často tento materiál len jednoducho rozomelie, alebo sa rozkladá pomocou procesov pri vysokých teplotách a s použitím agresívnych chemikálií, ktoré samé o sebe je potom ťažké bezpečne zlikvidovať. Navyše samotné uhlíkové vlákna sa počas procesu môžu poškodiť a polymérna živica, ktorá ich spája sa už nedá regenerovať.

To sa však môže zmeniť vďaka novému procesu recyklácie uhlíkových vlákien, ktorý vyvinuli vedci zo štátnej univerzity vo Washingtone. Podľa ich tvrdenia sa nový proces vyznačuje tým, že nemá žiadne zo spomínaných nedostatkov. Tím vedcov pod vedením prof. Jinwena Zhanga vytvoril totiž techniku, ktorá zahŕňa ponáranie odpadových kúskov uhlíkových vlákien do roztoku vytvoreného z „miernych“ kyselín a kvapalného etanolu.

Pri zahriatí etanolu na relatívne nízku teplotu 200 ° C dochádza k rozpínaniu živice spájajúcej uhlíkové vlákna. Vďaka tomu sa kyseliny dostanú dovnútra materiálu, pričom narúšajú väzby uhlíka a dusíka, ktoré udržiavajú materiál v pevnom stave. Rozkladaním na kvapalinu sa pritom uvoľňujú uhlíkové vlákna, ktoré sa rekultivujú a následne sa dajú opätovne použiť. Pri tomto procese sa dá aj živica zregenerovať a opätovne použiť.

Prof. Jinwen Zhang (v strede) so svojím tímom výskumníkov recyklácie uhlíkových vlákien

Nový proces je teda výrazne ekologickejší, pretože nevyžaduje použitie žiadnych agresívnych chemikálií, ktoré sa ťažko odstraňujú. Ani nároky na teplo nie sú príliš vysoké a množstvo recyklovaných neporušených uhlíkových vlákien je v porovnaní s pôvodnými metódami vyššie. Vedci si na svoj nový proces už podali patent a v súčasnej dobe hľadajú spôsob, ako ich techniku presadiť v komerčnom svete.