Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aerogél vyrobený z PET fliaš by mohol vyriešiť množstvo problémov

Aerogél vyrobený z PET fliaš by mohol vyriešiť množstvo problémov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastové fľaše sú jedným z najbežnejších typov plastového odpadu. Čím viac sa nájde spôsobov na ich recykláciu, tým lepšie. S ohľadom na tento fakt výskumníci z Národnej univerzity v Singapure (NUS) vyvinuli lacný spôsob premeny plastových fliaš na užitočný aerogél.

Pre vytvorenie aerogélu použil tím výskumníkov z NUS fľaše, ktoré sú vyrobené z bežne používaného polyetyléntereftalátu (PET). Ten bol spracovaný na vlákna, ktoré boli potom pokryté oxidom kremičitým. Nasledoval zložitý proces výroby, ktorý v podstate zahŕňal chemické spracovanie vlákien tak, aby sa najprv zväčšili a potom vysušili. Výsledkom sa stal ľahký, pórovitý, flexibilný a trvanlivý aerogél, ktorý je prvým takýmto materiálom vyrobeným z PET plastov.

Aerogél má pritom množstvo potenciálneho využitia. Ak sa potiahne rôznymi metylovými zlúčeninami, dokáže napríklad až sedemkrát rýchlejšie absorbovať olej ako iné komerčné sorbenty. Dal by sa tiež použiť ako tepelná či akustická izolácia v budovách. Ak sa potiahne zlúčeninou zo skupiny aminokyselín, môže byť použitý ako filter, ktorý dokáže zachytávať prachové častice a oxid uhličitý v opätovne použiteľných tvárových maskách. Výskumníci hľadajú aj modifikácie, ktoré by umožnili materiálu zachytávať toxické plyny.

Aerogél vyrobený z PET fliaš sa dá použiť aj ako filter do tvárových masiek.

Jedným z najlepších spôsobov využitia aerogélu vyrobeného z PET fliaš by mohla byť ochranná izolácia v hasičských oblekoch. Ak sa materiál potiahne protipožiarnymi chemikáliami, mohol by odolať teplotám až do 620 ° C. Aerogél pritom váži len 10 percent v porovnaní s ochrannou izoláciou, ktorá sa v súčasnosti používa. Navyše je mäkší a pružnejší.

Výskumníci z NUS si túto technológiu nechali patentovať a hľadajú partnerov, ktorí by pomohli s komercializáciou tohto ekologického aerogélu.

Aerogél je ľahký, pórovitý, flexibilný a trvanlivý. Vďaka tomu má množstvo možností využitia.