Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zo starých vianočných stromčekov sa môžu vyrábať farby a sladidlá

Zo starých vianočných stromčekov sa môžu vyrábať farby a sladidlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Staré vianočné stromčeky sa po odvoze väčšinou premieňajú na kompost. No rozklad ihličia trvá dlho a navyše vznikajú skleníkové plyny. Nový výskum naznačuje, že takéto ihličie by sa dalo efektívnejšie spracovať a použiť v produktoch, ako sú farby alebo potravinárske sladidlá.

PhD študentka Cynthia Kartey z britskej univerzity v Sheffielde sa zaoberá spôsobmi lignocelulózy, čo je komplexný polymér, ktorý tvorí asi 85 percent jednotlivého borovicového ihličia. Kartey pritom zistila, že kombináciou lacných ekologických rozpúšťadiel, ako je glycerol, s využitím procesu známeho ako pyrolýza (tepelné rozloženie biomasy bez prítomnosti kyslíka), sa tento polymér dá premeniť na kvapalný bio-olej a bio-uhlie.

Takto vzniknutý bio-olej obsahuje glukózu, kyselinu octovú a fenol, ktoré sa môžu použiť v potravinárskych sladidlách alebo pri výrobe farieb, lepidiel či dezinfekčných prostriedkov. Vedľajší biologický produkt, ktorý pri procese spracovania vzniká, sa podobá drevenému uhliu a dal by sa rovnako dobre využiť. Napríklad ako katalyzátor pri rôznych priemyselných chemických reakciách.

Nový spôsob recyklácie ihličia prináša nulový odpad, pričom sa dajú použiť čerstvé aj staršie ihličnaté stromy, ktoré sa vysušili. Proces je pritom relatívne jednoduchý. Podľa Karty by sa tak mohol v budúcnosti vianočný stromček, ktorý zdobí vašu domácnosť, premeniť na farbu, s ktorou si opätovne môžete dekorovať svoj dom.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).