Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baktérie pomôžu neutralizovať toxíny z premnožených rias

Baktérie pomôžu neutralizovať toxíny z premnožených rias
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa v stojatých vodách začnú výrazne množiť riasy, množstvo cyaonobaktérií (známe aj ako sinice alebo modrozelené riasy) produkuje toxín mikrocystin. Vedci z univerzity v Toledo však použili iné druhy baktérie, ktoré tento toxín dokážu neutralizovať. Proces je lacnejší a ekologickejší ako iné metódy.

Výskum bol motivovaný udalosťou z roku 2014, kedy sa v jazere Erie premnožili riasy a polovica obyvateľov mesta zostala bez pitnej vody počas troch dní. Vedci po preskúmaní rôznych druhov baktérií, ktoré sa bežne vyskytujú v jazerách, našli a izolovali 13 druhov baktérií, ktoré sú schopné rozkladať MC-LR, čo je najbežnejší a toxický typ mikrocystínu. Laboratórne testy naznačili, že určité kombinácie baktérií sú dostatočne účinné, že by aj počas krízy v roku 2014 mohli zaistiť, že voda v jazere bude pitná.

O týchto baktériách nie je známe, že sú škodlivé pre ľudí, ak by sa mali používať v biofiltroch v zariadeniach na úpravu vody. Navyše, pretože sa vyskytujú v oblasti lokálne, mikróby by mali byť ľahko získateľné aj bez narušenia životného prostredia. Hoci predchádzajúce štúdie identifikovali baktérie neutralizujúce mikrocystíny v iných krajinách, tieto baktérie nemali pôvod z regiónu Great Lake.

Súčasné metódy odstraňovania toxínov pritom zahŕňajú chloráciu, ozonáciu, aktiváciu adsorpcie uhlíka a vločkovanie. Podľa výskumníkov však majú všetky tieto metódy svoje nevýhody. Techniky nie sú ideálne z toho dôvodu, že sú finančne nákladné, majú obmedzenia v účinnosti odstraňovania toxínov a vedú k vznikaniu škodlivých vedľajších produktov alebo nebezpečného odpadu. Biofiltre s baktériami sú oproti tomu cenovo výhodnou a bezpečnou alternatívou k používaniu chemických látok a iných konvenčných postupov na úpravu vody.

Vedci sa v súčasnosti venujú procesu testovania baktérií v niektorých takýchto biofiltroch a chystajú sa svoju technológiu patentovať.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).