Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bioreaktor Eos absorbuje CO2 cez riasy až 400x účinnejšie ako stromy

Bioreaktor Eos absorbuje CO2 cez riasy až 400x účinnejšie ako stromy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci už dlhší čas skúmajú schopnosti rias pohlcovať oxid uhličitý ako jednu z možností riešenia problému klimatických zmien. Americká spoločnosť Hypergiant Industries teraz túto technológiu vtesnala do autonómneho stroja, ktorý dokáže z ovzdušia absorbovať toľko CO2 ako takmer pol hektára stromov.

Vodné riasy počas procesu fotosyntézy absorbujú oxid uhličitý, vodu a slnečné žiarenie, čím vytvárajú energiu. Tú rastlina využije na svoj rast a množenie, pričom vedci experimentujú s tým, ako ju zachytiť a premeniť na biopalivá.

Nový bioreaktor Eos od spoločnosti Hypergiant Industries, ktorý vyzerá podobne ako serverová skriňa, má rozmery 90 x 90 x 210 cm a je navrhnutý na použitie v mestskom prostredí. Bioreaktor je schopný zachytávať a oddeľovať CO2 z ovzdušia a vytvárať čisté biopalivo, ktoré by sa mohlo použiť pre ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov.

Bioreaktor Eos od spoločnosti Hypergiant Industries dokáže zachytávať CO2 z ovzdušia až 400 násobne účinnejšie ako stromy.

Bioreaktor k tomu využíva špecifický kmeň rias zvaný ako chlorella vulgaris, ktorý je údajne schopný pohltiť omnoho viac oxidu uhličitého ako ktorákoľvek iná rastlina. Tieto riasy žijú vo vnútri systému trubíc, ktoré sú prepojené s nádržou na vodu v spodnej časti stroja. Trubice sú prečerpávané vzduchom a sú vystavené umelému svetlu. Vďaka tomuto systému dostávajú riasy živiny pre svoj rast a produkujú biopalivo.

Trubice s riasami v bioreaktore sú prečerpávané vzduchom a sú vystavené umelému svetlu.

Spoločnosť Hypergiant Industries pritom tvrdí, že ich technológia bioreaktora Eos je taká efektívna, že dokáže zachytávať CO2 až 400 násobne účinnejšie ako stromy, ktoré zberajú rovnakú uhlíkovú stopu. Zásluhy stroja sú pripisované aj softvéru založenom na strojovom učení, ktorý dohliada na celý proces, riadi umelé svetlo, teplotu a hodnotu pH, aby sa dosiahla maximálna účinnosť.

Bioreaktor Eos je však ešte nejaký ten krôčik od komerčného produktu. Koncom tohto roka plánuje spoločnosť zverejniť jeho plány v nádeji, že inšpiruje ďalších výrobcov, aby prišli s podobnými riešeniami. Samotný bioreaktor Eos by mal byť uvedený na trh niekedy v roku 2020.

Bioreaktor Eos je riadený softvérom založenom na strojovom učení, ktorý dohliada na celý proces, riadi umelé svetlo, teplotu a hodnotu pH.