Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Opätovne použiteľná špongia selektívne nasáva olej, nie vodu

Opätovne použiteľná špongia selektívne nasáva olej, nie vodu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje veľa materiálov, ktoré sú určené na odstraňovanie olejových škvŕn z vody, no mnoho z nich je na jedno použitie a nakoniec skončia na skládkach. Vedcom sa však teraz podarilo vytvoriť vysoko pórovitú špongiu, ktorá selektívne absorbuje olej a dá sa aj opätovne používať.

Samotná špongia, ktorú vyvinul tím vedcov z univerzity Northwestern v Illinois, vyzerá na prvý pohľad ako každá iná. Jej tajomstvo však spočíva v tenkom povlaku, ktorý sa na ňu nanáša a je označovaný ako OHM (olejofilná hydrofóbna magnetická) nanokompozitná suspenzia. Tá pozostáva z magnetických nanoštruktúr na uhlíkovom substráte. Tento substrát je olejofilný aj hydrofóbny, čo znamená, že priťahuje olej a zároveň odpudzuje vodu.

Výsledkom je, že špongia môže nasiaknuť viac ako 30-násobok svojej hmotnosti oleja bez toho, aby sa naplnila vodou. Absorbovaný olej sa môže zo špongie následne vytlačiť kvôli jeho bezpečnej likvidácii alebo opätovnému použitiu, pričom špongia je potom pripravená na ďalšie použitie.

Guľôčka vody na povrchu OHM špongie.

Magnetická zložka povlaku OHM umožňuje, aby sa špongia mohla pohybovať po povrchu vody cez vonkajšie magnetické pole. To znamená, že veľký elektromagnet namontovaný na lodi, podobný ako sú tie, ktoré sú na auto vrakoviskách, by sa mohol použiť na rozmiestnenie, a následné zberanie špongií na miestach úniku ropy.

Navyše, keď sa na špongiu aplikuje externý rádiový signál, je absorbovaný magnetickými nanoštruktúrami, čo spôsobí, že sa zahrievajú na teplotu približne 60 º C. To zasa pomáha špongii uvoľniť nasiaknutý olej, keď nestačí samotné stlačenie.

Táto technológia by sa mohla prípadne prispôsobiť tak, aby špongia selektívne nasiakala a uvoľňovala iné znečisťujúce látky rozpustné vo vode, ako napríklad rozpustené živiny z poľnohospodárskych odtokov alebo splaškov.

Opätovne použiteľná OHM špongia nasáva olej a zároveň odpudzuje vodu.