Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Scribit Pen: Prvý plne kompostovateľný popisovač na svete

Scribit Pen: Prvý plne kompostovateľný popisovač na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci perá či rôzne popisovače nie sú považované za obrovský zdroj odpadu na skládkach, stále sú vyrábané z materiálov, ktoré škodia životnému prostrediu. Nové značkovacie pero Scribit však o sebe tvrdí, že je po vyradení úplne kompostovateľné.

Ekologický popisovač Scribit Pen vytvorila talianska dizajnérska firma Carlo Ratti Associati. Dá sa použiť na ručné písanie a kreslenie, no vyrába sa špeciálne na použitie existujúcim robotom Scribit, ktorý je navrhnutý na automatizované popisovanie tabúľ, stien a iných plôch.

Plne kompostovateľný popisovač Scribit Pen.

Popisovač je opakovateľne použiteľný a jeho telo môže byť podľa výberu kupujúceho vyrobené z dreva alebo z bioplastu. Ľudia, ktorí sa príliš nestarajú o to, aby bol popisovač plne kompostovateľný, sa môžu tiež rozhodnúť pre eloxovaný hliník. Vymeniteľné hroty a náplne vo vnútri valcového tela popisovača sú zložené z „prírodných vlákien“, zatiaľ čo netoxický atrament na báze vody je dokonca certifikovaný ako jedlý, aj keď by to pravdepodobne nikto nebude skúšať.

Plne kompostovateľný popisovač Scribit Pen.

Dizajnéri zo spoločnosti Carlo Ratti Associati sa rozhodli pre vytvorenie plne kompostovateľného popisovača Scibit Pen preto, lebo ich znepokojovalo množstvo plastu v popisovačoch, ktoré ich robot Scribit používa. Vývojom nového popisovača Scribit Pen tak chcú „zmeniť jeden z prvotných činov ľudstva - kreslenie - na trvale udržateľný“.

Plne kompostovateľný popisovač Scribit Pen je v súčasnosti stále vo vývoji. O tom, kedy by mohol byť aj komerčne dostupný, zatiaľ nepadla žiadna informácia.

Plne kompostovateľný popisovač Scribit Pen.