Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika efektívne recykluje drahé kovy z elektronického odpadu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S elektronickým odpadom sa na skládky vyhadzuje aj obrovské množstvo užitočných zdrojov. Vedci z univerzity Rice teraz predviedli, že vzácne kovy a minerály vzácnych zemín je možné z vyradenej elektroniky získať efektívne späť. A to opätovným zahriatím uzemnenej elektroniky pomocou elektrického prúdu.

Každoročne sa vyprodukuje množstvo elektronického odpadu. Naháňanie sa za najnovšími technológiami z toho robí najrýchlejšie rastúci odpad na svete, pričom len v roku 2019 sa vyprodukovalo až 59 miliónov ton elektronického odpadu. Ak čistenie životného prostredia nie je dostatočne motivujúce, možno to bude fakt, že vyradená elektronika obsahuje drahé kovy, ako je zlato, striebro, meď a platina. Napriek tomu sa recykluje menej ako 20 percent svetového elektronického odpadu, a tak sa tím vedcov z univerzity Rice rozhodol tento proces uľahčiť a zlacniť.

V predchádzajúcej práci vedci demonštrovali techniku nazývanú ako zahrievanie bleskovým joulom. Tá zahŕňala milisekundové prúdy elektriny, ktoré zahrievali materiály na vysoké teploty. Pôvodne to tím použil na vytvorenie grafénu z odpadových produktov a neskôr prostredníctvom striedania dĺžky záblesku premenil uhlík z takmer akéhokoľvek zdroja na grafén alebo diamant.

V novej štúdii vedci upriamili svoju pozornosť na problém elektronického odpadu. Začali rozdrvením starých vyradených dosiek plošných spojov na prášok, potom túto zmes zapálili a zahriali na teplotu až 3 127 stupňov Celzia. Tým sa kovy odparia a pary sa potom zavedú do studenej pasce, kde sa kondenzujú na pevné kovy. Odtiaľ môžu potom bežné rafinačné metódy oddeľovať konkrétne kovy na ich ďalšie použitie.

Práškové kovy sa usadzujú na dne skúmavky po oddelení technikou zahrievania bleskovým joulom.

Tím tvrdí, že tento proces môže zo vzorky získať viac ako 60 percent zlata a viac ako 80 percent striebra, paládia a ródia. Odstraňuje tiež toxické ťažké kovy, ako je chróm, arzén, kadmium, ortuť a olovo, ktoré sa môžu do životného prostredia vyplavovať z elektronického odpadu na skládke. Čo je dôležité, vedci hovoria, že tento proces je energeticky účinný a škálovateľný. Na tonu spracovaného materiálu sa spotrebuje asi 939 kWh energie, čo je jedna 80-tina množstva spotrebovaného komerčným tavením a jedna 500-tina množstva spotrebovaného v peciach.

Štúdia bola publikovaná v magazíne Nature Communications. Tím popisuje svoj postup vo videu na začiatku článku alebo TU.