Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Môžeme dobíjať smartfón vlastným potom?

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
26. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok sa vedcom na Univerzite v Kalifornii (UCSD) podarilo vytvoriť senzor, ktorý aplikovali na kožu ako dočasnú tetovačku. Dokázal sledovať úroveň laktátu (soľ kyseliny mliečnej), ktorý sa tvorí na koži počas cvičenia a je súčasťou potu. Teraz sa vývoj posunul ďalej a princíp technológie využili vedci na vytvorenie bio-batérie, ktorú poháňa práve pot. Môže viesť k malým elektronickým zariadeniam, ktoré by pot poháňal.

Senzor laktátu môže pomôcť atlétom monitorovať množstvo laktátu, a tak im napovie, kedy sa ho už tvorí veľké množstvo a mohla by prísť časom neželaná svalovica či únava. Senzor je flexibilný a obsahuje enzýmy, ktoré „posielajú“ elektróny z laktátu na generáciu slabučkého elektrického prúdu. Tento senzor je zároveň vytlačený na tenučkom tetovacom papieri.

Bio-batéria má zatiaľ, rovnako, podobu dočasného tetovania a tvorí ju anóda, ktorá obsahuje en istý enzým, aký sa využíva v senzore laktátu. Druhou časťou je katóda, ktorá zase obsahuje molekuly prijímajúce elektróny.

Pätnástim dobrovoľníkom aplikovali tieto bio-batérie počas cvičenia na stacionárnom bicykli. Zistilo sa, že rôzni ľudia produkujú rôzne množstvo energie. Avšak v nepriamej úmere. Tí, ktorí boli skúsenejšími športovcami produkovali paradoxne menej energie ako tí, ktorí neboli až tak pohybovo zdatní. Súvisí to s tým, že nešportovci sa unavia rýchlejšie, a tak sa im aj laktát začne produkovať skôr. A o akých hodnotách sa bavíme? Najmenej pohybovo zdatný dobrovoľník vyprodukoval najväčšie množstvo energie, teda 70 microWattov na centimeter štvorcový pokožky. Originálne prototypy však vedia vytvoriť len 4 microWatty, čo je zatiaľ zúfalo málo pre pohon smart hodiniek či fitness náramku. Na to je potrebných aspoň 10 microWattov. Pred vedcami teda stojí teraz výzva, ako zoptimalizovať výkon a veľkosť, rovnako aj vymyslieť spôsob, ako energiu ukladať dlhodobejšie. Potom by sa už dal vďaka vášmu potu nabiť i taký smartfón.

Zdroj: American Chemical Society