Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný perovskitový solárny článok má dlhú životnosť a vysokú účinnosť

Hybridný perovskitový solárny článok má dlhú životnosť a vysokú účinnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo svete technológie solárnych článkov sú perovskitové materiály pripravené poraziť súčasného šampióna, ktorým je kremík, no brzdí ich v tom ich nízka stabilita. Vedci v Číne však teraz vyvinuli nový typ hybridného perovskitového solárneho článku, ktorý sa môže pochváliť veľmi dobrou účinnosťou a dlhou životnosťou.

Kremík je už desaťročia hlavným materiálom pre solárne články, ale táto technológia začína narážať na svoju teoretickú hornú hranicu účinnosti, ktorá je tesne pod 30 %. Perovskit sa v posledných približne 15-tich rokoch stal sľubným vyzývateľom, ktorého účinnosť sa rýchlo približuje účinnosti kremíka a zároveň je lacnejší, ľahší a flexibilnejší.

Ale má to háčik, perovskit je zraniteľný pri vystavení prírodným živlom a má tendenciu rýchlo sa rozkladať. To, samozrejme, nie je ideálne pre výrobky určené na každodenné používanie vonku na priamom slnku, preto je dôležité nájsť spôsob, ako materiál stabilizovať.

Čínski vedci z Univerzity v Zhejiangu teraz vyvinuli nový typ solárneho článku s perovskitmi. Nový dizajn využíva štruktúru, ktorú nazývajú ako hybridný perovskit s vysokou entropiou, ktorý v podstate kombinuje usporiadané anorganické vrstvy a neusporiadané organické vrstvy. To zvyšuje jeho odolnosť voči vode a tepelnému namáhaniu. Pri testoch si články zachovali 98 % účinnosť po 1 000 hodinách vystavenia svetlu a podľa výpočtov by mali rovnakú trajektóriu sledovať po viac ako 5 000 hodín. Táto počiatočná účinnosť dosiahla 25,7 %, čo je úctyhodné pre mnohé typy solárnych článkov.

Tím tvrdí, že tento konkrétny perovskitový materiál by mal byť použiteľný pre rôzne architektúry článkov. Spolu s ďalšími ochrannými nátermi a prísadami, na ktorých sa pracuje, by dlhšia životnosť mohla perovskitové solárne články dostať do širšieho reálneho použitia.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Photonics.