Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci v snahe vylepšiť fúzny reaktor pridali do receptu posýpku z bóru

Vedci v snahe vylepšiť fúzny reaktor pridali do receptu posýpku z bóru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V snahe zlepšiť fúzny reaktor tokamak známy ako ITER našli vedci spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa atómy volfrámu oddeľovali od stien a narušovali plazmu. Tento objav je ďalším dôležitým míľnikom na ceste k úspechu jadrovej syntézy.

Keďže veda o jadrovej fúzii naďalej napreduje, riešenie niektorých menších problémov, ktoré sa objavujú v rámci postupujúceho výskumu, môže mať veľký vplyv. Jedna z obáv vedcov v súvislosti s fúznymi reaktormi sa týka volfrámu. Tento prvok sa čoraz viac skúma ako spôsob, ako vystlať vnútro plazmových fúznych reaktorov známych ako tokamaky a stelarátory, pretože je schopný odolávať spaľujúcim teplotám, ktoré v nich vznikajú.

Keď však superhorúca plazma, ktorá sa nachádza vo vnútri týchto reaktorov, narazí na steny obložené volfrámom, niektoré atómy kovu sa odtrhnú a pridajú sa k plazme. To má nežiaduci účinok ochladzovania plazmy a znižuje to pravdepodobnosť fúznej reakcie.

Po vykonaní testov v troch tokamakoch s volfrámovou výstelkou a po použití počítačového modelovania prišli výskumníci z Princetonského laboratória fyziky plazmy amerického ministerstva energetiky s novým riešením. Zistili, že vstrekovanie bórového prášku do reaktora chráni steny volfrámu pred ničivým vplyvom plazmy a umožňuje mu udržať si všetky atómy.

Prierez tokamaku ITER zobrazujúci vnútorné steny obložené volfrámom.

„Bór sa do plazmy tokamaku nasype vo forme prášku ako zo soľničky, ktorý sa ionizuje na okraji plazmy a potom sa usadzuje na vnútorných stenách tokamaku a v oblasti výfukových plynov,“ povedal Joseph Snipes, zástupca vedúceho oddelenia experimentálnej vedy tokamaku v Princetone. „Po pokrytí tenkou vrstvou bóru zabráni volfrámu, aby sa dostal do plazmy a vyžaroval energiu plazmy.“

Snipes a jeho tím zistili, že bór možno posypať len z jedného miesta, aby sa úspešne pokryli všetky steny. Teraz pracujú na vývoji systému vstrekovania bóru, ktorý by sa potenciálne mohol použiť v tokamaku na úrovni reaktora ITER.

ITER, čo je skratka pre International Thermonuclear Experimental Reactor (Medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor), sa nachádza v južnom Francúzsku a po uvedení do prevádzky bude najväčším zariadením na jadrovú syntézu na svete. Pôvodne sa plánovalo, že systém začne fungovať v roku 2025, ale tento časový plán sa predĺžil približne o 10 rokov.

Výskumníci svoje zistenia prezentovali na na 66. Výročnom zasadnutí divízie fyziky plazmy Americkej fyzikálnej spoločnosti v Atlante v štáte Georgia.