Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárne auto Aurum využíva technológie pre presnú prognózu počasia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nad autami, ktoré poháňa benzín či nafta, sa dnes určite nikto nepozastaví, čo však stále zaujme je elektromobilita. Ale čo tak slnko? Presne takýto pohon si vyskúšajú súťažiaci počas pretekov Bridgestone World Solar Challenge.

46 tímov z 25-tich krajín sveta. Taká je súťažná zostava, ktorá sa bude snažiť úspešne doviesť do cieľa svoj model automobilu so solárnym pohonom. Za týždeň musia prekonať trasu dlhú až 3,000 kilometrov, ktorá vedie naprieč austrálskym vnútrozemím.

Výzva je to neľahká a aj preto pretekársky tím z univerzity v Michigane vyzbrojil svoj automobil Aurum kognitívnou technológiou z dielne vedeckého oddelenia IBM Research. Technológia dokáže poskytovať poznatky o slnečných a poveternostných podmienkach a oblačnosti, ale dokáže aj určiť koľko slnečnej energie bude k dispozícii na pohon vozidla po trati.

Tím bude mať k dispozícii dva typy prognózy počasia. Prvý typ je zameraný na presnejšiu predpoveď na dva až tri dni dopredu. Využíva k tomu technológiu, ktorá neprestajne monitoruje počasie a analyzuje dáta pre predpovede, koľko solárnej energie bude k dispozícii na rôznych miestach a časoch.

Systém sa dokáže učiť z obrovského množstva historických údajov a údajov získaných na trati. Kombináciou všetkých vstupov následne dokáže vytvoriť veľmi presný, takzvaný „supermodel“ počasia.

Druhá technika prognózy dokáže zasa určovať meteorologické podmienky takmer v reálnom čase. Team bude využívať kamery namontované na kapote dvoch prieskumných automobilov, ktoré pôjdu niekoľko minút až hodinu, pred samotným pretekárskym vozidlom.

Systém identifikuje rozmiestnenie a priehľadnosť mrakov a dokáže poradiť, kedy bude možné získať maximum slnečnej energie pre pohon vozidla. To môže pomôcť získať až 15 minút jazdy navyše za jeden deň.

Nie je to jednoduché a tak preteky všetky tímy poriadne preveria. Zároveň je to tiež dobrý spôsob, ako overiť nové kognitívne technológie predikcie počasia, ktoré sú dôležité pre budúci rozvoj alternatívnych zdrojov energií v domácnostiach alebo v priemysle.