Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová zelená technológia vyrába elektrinu z vlhkosti vo vzduchu

Nová zelená technológia vyrába elektrinu z vlhkosti vo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Massachusetts Amherst vyvinuli zariadenie, ktoré dokáže využiť prírodný proteín na výrobu elektriny z atmosférickej vlhkosti. Táto nová technológia by mohla mať významný vplyv na budúcnosť obnoviteľných zdrojov energie, zmenu klímy a budúcnosť medicíny.

Nový generátor poháňaný vzduchom (označovaný aj ako „Air-gen“) obsahuje ultratenkú fóliu, ktorá je vyrobená z nanovlákien. Táto fólia má hrúbku menej ako 10 tisícin milimetra a je vložená medzi dve ploché pravouhlé elektródy. Elektróda v hornej časti pokrýva iba časť fólie, ktorej zvyšok je tak vystavený vzduchu.

Samotné nanovlákna sú vyrábané z elektricky vodivého proteínu, ktorý obsahuje typ baktérií známych ako geobaktérie. Vďaka tomu, spolu s povrchovou chemickou úpravou a malou veľkosťou pórov medzi nimi, sú nanovlákna schopné vytvárať elektrický prúd medzi dvomi elektródami kedykoľvek absorbujú vodnú paru zo vzduchu.

Súčasný prototyp zariadenia Air-gen dokáže napájať malú elektroniku.

Už teraz v súčasnom stave prototypu je zariadenie Air-gen schopné napájať malú elektroniku a funguje aj v suchých oblastiach, ako je napríklad Saharská púšť. Vedci teraz vyvinuli nový kmeň baktérií E. coli, ktorý produkuje omnoho väčšie množstvo proteínových nanočastíc. Dúfajú, že vďaka tomuto vývoju by sa mohla technológia Air-gen stať komerčne použiteľná. Možno jedného dňa nahradí batérie v zariadeniach, ako sú smartfóny a tu jej možnosti nekončia.

Podľa vedcov je konečným cieľom vyrobiť oveľa rozsiahlejšie systémy. Táto technológia by sa mohla napríklad začleniť do omietky, aby pomáhala s napájaním zariadení v dome. Alebo by sa mohli vyvinúť samostatné vzduchom poháňané generátory, ktoré by dodávali elektrinu do rozvodnej siete. Takéto veľké systémy by už mohli v budúcnosti významne prispieť k trvalo udržateľnej výrobe elektrickej energie.

Grafické zobrazenie tenkej fólie proteínových nanočastíc, ktoré vyrábaju elektrinu z vlhkosti vo vzduchu.