Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bez elektrický sálavý systém chladí budovy a ohrieva vodu

Bez elektrický sálavý systém chladí budovy a ohrieva vodu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Klimatizácie a ďalšie chladiace systémy patria medzi najväčších spotrebiteľov elektrickej energie v domácnostiach. Čiže hľadanie spôsobov pasívneho chladenia budov bude dôležité v budúcnosti. Vedci z Buffalskej univerzity teraz vyvinuli prototyp hybridného zariadenia, ktoré dokáže nielen výrazne schladiť budovy bez použitia elektriny, ale tiež môže zachytávať slnečnú energiu na ohrev vody.

Radiačné chladiace systémy, ktoré boli v priebehu rokov vytvorené v mnohých formách, absorbujú teplo z vnútra miestnosti alebo budovy a emitujú ho v infračervených vlnách smerom k vonkajšej atmosfére. Na týchto vlnových dĺžkach sa žiarenie dostáva mimo atmosféru Zeme, takže niť nebráni tomu, aby sa teplo dostávalo priamo do chladu vesmíru.

Tieto zariadenia používajú panely vyrobené z materiálov, ktoré môžu absorbovať a emitovať teplo. Logickým spôsobom, ako orientovať tieto tepelné žiariče, je mať jednu stranu smerujúcu k oblohe, ako je napríklad solárny panel. No tím venujúci sa novej štúdii tvrdí, že to nie je najefektívnejšia metóda. Panely vyžarujú teplo z oboch strán, takže v tejto polohe sa časť tepla vyžaruje späť smerom k zemi.

Pre nový dizajn teda vedci z Buffalskej univerzity presunuli tepelný žiarič tak, aby bolo možné teplo zhromažďovať z oboch strán a prenášať ho do vesmíru. Za týmto účelom umiestnili tepelný žiarič vertikálne medzi dvojicu zrkadiel usporiadaných do tvaru písmena V. Tieto zrkadlá potom odrážajú infračervené vlny až na oblohu. Počas experimentálnych testov sa pritom ukázalo, že zariadenie dokázalo znížiť teplotu vo vnútri testovacej jednotky na priamom slnku o viac ako 12 ° C a v simulovanej nočnej dobe o viac ako 14 ° C.

Bez elektrický sálavý systém chladí budovy a ohrieva vodu.

Zrkadlá sú vyrobené z 10 tenkých vrstiev striebra a oxidu kremičitého a sú navrhnuté tak, aby boli selektívne pri zaobchádzaní s rôznymi vlnovými dĺžkami. Odrážajú stredné infračervené vlny od žiariča a pohlcujú viditeľné a blízke infračervené vlny zo slnečného žiarenia. To zabráni tomu, aby slnečné teplo zrušilo chladiaci efekt a zvýšilo tak účinnosť.

Okrem toho sa dá dobre využiť teplo absorbované zrkadlami. Pri tomto teste ho tím použil na ohrev vody na teplotu 60 ° C.

Vedci tvrdia, že zariadenie by mohlo pomôcť znížiť náklady na chladenie a tiež jeho environmentálnu záťaž. Tím sa bude teraz sústrediť na zväčšenie až na veľkosť pre použitie na strechy. Testovací model pritom meral len 70 cm2.