Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budúcnosť 5G sietí s technológiou MIMO

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj mobilných sietí nie je vôbec krátkodobou záležitosťou, veď prvá generácia bola predstavená už v roku 1981. Nové technológie tak obmieňajú tie staršie približne raz za desať rokov. A hoci máme dnes už 4G, vývojári pracujú na ďalšom novom koncepte. Testujú mobilnú sieť už piatej generácie, založenú technológii MIMO.

„Veľmi dôležitou požiadavkou pre náš 5G systém je dosiahnutie vyššej kapacity a rýchlejšieho prenosu dát. Simuláciami si vieme porovnať potenciál nárastu výkonu nášho 5G konceptu, s použitím technológie MIMO. Upravili sme a rozšírili technológiu nazývanú Massive MIMO pridaním malých vysielačov s vyššími frekvenciami a s väčším dosahom. Kombináciou týchto technológií sme dosiahli požadovaný výsledok,“ vysvetľuje pán Saito Yuya, NTT-Docomo.

S každou novou generáciou sa však znižuje aj dosah BTS vysielačov. Kým pri dnešnej štvrtej generácii, známej ako LTE, je to zhruba 100 metrov, medzi dvomi BTS stanicami pri päť G to bude približne 50 až 60 metrov.

“V oblastiach s vysokým prenosom dát používame malé vysielače, pri nízkom ich však nepotrebujeme. Efektívne kombinujeme veľké a malé vysielače.“

Malé vysielače pracujú teda s oveľa vyššími frekvenciami ako terajšie mobilné prenosové siete a mali by ponúknuť naozaj rýchly prenos dát.

„Horná hranica prenosovej rýchlosti je 10 gigabitov za sekundu, ale skoro všade vieme dosiahnuť rýchlosť 1 gigabit za sekundu.“

Takéto rýchlosti otvárajú nové možnosti využívaniu mobilných zariadení, či už pre použitie náročných aplikácií alebo pre kvalitnejšiu zábavu.

„Jedným z príkladov je pozeranie 4K vysielania na mobiloch. Ak si používatelia chcú vychutnať UHD video, nami navrhnutá 5G sieť s tým problém nemá. No v dnešných podmienkach to LTE ešte nezvláda.“

Okrem samotnej prenosovej rýchlosti a dosahu vysielačov je dôležitým faktorom aj nízke oneskorenie pri posielaní dát.

„Závisí to od aplikácií, ale cieľom je dosiahnuť menej ako 1 milisekundu.“

Pri vývoji novej generácie mobilnej siete sa nesmie zabudnúť ani na veľkosť samotného prijímača, ktorý je umiestnený vo vnútri mobilného zariadenia.

„Pre zachovanie pocitu komfortu by mala byť veľkosť rovnaká ako pri dnešných zariadeniach.“

Koncept je zatiaľ v počiatočnom štádiu, ale počas jeho vývoja môžeme postupne očakávať ešte ďalšie vylepšovanie v súčasnosti najnovšej LTE technológie, až kým sa z konceptu nestane finálna podoba pre 5G sieť.

„Pripravujeme stanovenie štandardov pre sieť 5G a pravdepodobne v krátkej dobe plánujeme aj skúšku priamo v teréne. Reálne nasadenie siete by sme chceli okolo roku 2020 alebo neskôr.“

Takže pred samotným uvedením 5G siete do prevádzky čaká vývojárov naozaj ešte veľa práce. No dúfajme, že pôvodné plány nič nenaruší a všetko pôjde podľa očakávaní.