Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stanú sa mobilné zariadenia domácimi miláčikmi?

Stanú sa mobilné zariadenia domácimi miláčikmi?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné zariadenia, ako sú notebooky, tablety, či inteligentné telefóny nám uľahčujú život už niekoľko rokov, pričom ich vývoj stále napreduje a výrobcovia sa snažia priniesť vo svojich zariadeniach nové technológie. Nie je tomu inak ani v dielni spoločnosti Dell, ktorá predstavuje svoju víziu budúcich technológií.

Tím Jaia Menona, šéfa výskumu v Dell, sa snaží vyrobiť z počítačov, notebookov a tabletov nových domácich miláčikov. Niektoré už dnes dokážu rozpoznávať tváre, ale v blízkej budúcnosti by mohli dokonca začať rozoznávať nálady používateľa pomocou nových meracích senzorov.

Váš notebook alebo tablet tak bude vedieť, kedy sa pri ňom nachádzate, či ste to vy a podľa toho sa uzamkne, aby zabránil nechcenému vniknutiu. Tento systém bude taktiež schopný snímať vaše emócie a nálady pomocou merania niektorích biologických parametrov.

Jai Menon

Kým takéto zariadenie sníma iba jedného používateľa, Dell použil rovnaký princíp na TEDx konferencii v Amsterdame, kedy sa monitorovali prvé dve rady obecenstva. Systém zistil demografiu obecenstva, pohlavie či vek a poskytoval odozvu, ako napríklad či je výklad zaujímavejší viac pre ženy ako mužov a podobne. Organizátorom konferencie sa tento systém zapáčil a chcú ho využívať aj pri ďalších podujatiach.

Systém by sa mohol používať aj v počítačových hrách. V prípade, ak zariadenie spozná, že sa hráč nudí, spestrí jeho hru alebo mu zvýši jej obťažnosť. Využitie môže nájsť aj ako ochrana pred neželaným obsahom. Inteligentný softvér rozpozná prítomnosť dieťaťa a ponúkne tak rodičom možnosť zabrániť mu v prístupe na niektoré stránky či aplikácie.

Dell

Menonov tím sa zaoberá vývojom toho, čo budú ľudia bežne využívať v budúcnosti. Ich projekty a nápady sú súčasťou takzvaného Dell Technology Outlooku. Tieto inovácie by sa v budúcnosti mohli uplatniť aj v iných odvetviach. Napríklad v zdravotníctve či bankovníctve.

Dell

Zdroj: http://venturebeat.com/2015/03/16/dells-research-chief-explores-everything-from-continuous-security-to-user-moods-interview/