Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotoaparát v smartfóne môže poslúžiť pre overenie totožnosti majiteľa

Fotoaparát v smartfóne môže poslúžiť pre overenie totožnosti majiteľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď to neznie príliš prívetivo, žiaden fotoaparát v smartfónoch nie je dokonalý, pretože jeho obrazový snímač obsahuje mikroskopické výrobné chyby. Tie sa objavujú ako miniatúrne nedostatky známe ako nerovnomernosť fotografickej odozvy (photo-response non-uniformity – PRNU). Každý fotoaparát v smartfóne má vlastný vzor PRNU, vďaka čomu by sa dal využiť ako forma osobnej identifikácie.

Už dávnejšie bolo známe, že digitálne fotoaparáty majú zreteľnú nerovnomernosť fotografickej odozvy, ktorá sa dá použiť na porovnanie fotografií s daným fotoaparátom, ktorý ich nasnímal. Pre proces zhody je potrebných 50 vzorových fotografií, čo je však nepraktické pre osobnú identifikáciu používateľa.

Tím vedcov z univerzity v Buffale však zistil, že fotoaparáty v smartfónoch, ktoré majú výrazne menšie obrazové snímače, vytvárajú oveľa viac identifikovateľných PRNU vzorov ako pri klasických digitálnych fotoaparátoch. V dôsledku toho tím zistil, že stačí jediná fotografia zo smartfónu pre presné zistenie toho, že pochádza z neho.

V systéme navrhnutom vedcami by teda používatelia smartfónov mohli využívať nedokonalosť fotoaparátov pre osobnú identifikáciu napríklad pri výbere z bankomatu, v komunikácii s bankou, predajcom či inou inštitúciou, ktorá si potrebuje skontrolovať jeho totožnosť. Časť procesu registrácie by pritom zahŕňala poskytnutie jednej fotografie zo smartfónu, z ktorej by sa dala získať referenčná kópia vzoru PRNU.

V systéme navrhnutom vedcami by používatelia smartfónov mohli využívať nedokonalosť fotoaparátov pre osobnú identifikáciu napríklad pri výbere z bankomatu, v komunikácii s bankou, predajcom či inou inštitúciou, ktorá si potrebuje skontrolovať jeho totožnosť.

Potom by už stačilo pre preukázanie totožnosti používateľa, kedykoľvek je potrebné, aby sa porovnali dva QR kódy. Jeden sa zobrazí napríklad na obrazovke bankomatu, používateľ ho odfotí so svojim smartfónom a pomocou aplikácie pošle fotografiu banke alebo predajcovi pre porovnanie PRNU vzoru. Keď sa bude zhodovať, totožnosť používateľa bude schválená ako overená. Pre zvýšenie bezpečnosti by QR kódy mali obsahovať informácie, ktoré by boli špecifické pre každú transakciu.

Táto technológia sa v testoch osvedčila s presnosťou až na 99,5 percenta pri porovnávaní až 16 000 tisíc fotografií z 30 rôznych smartfónov iPhone 6 a 10 rôznych smartfónov Galaxy Note 5s.