Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z peľu slnečnice vznikol chemicky zmazateľný, prepisovateľný papier

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Recyklácia papiera je síce dobrý spôsob, no jeho opätovné použitie by mohlo byť ešte lepšie. To si mysleli aj výskumníci zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang (NTU), ktorí navrhli nový papier na báze peľu slnečníc, na ktorý možno vytlačiť text a potom ho viackrát chemicky vymazať.

Experimentálny materiál využíva proces, ktorý sa opisuje ako podobný výrobe mydla. Začína sa použitím hydroxidu draselného na odstránenie tvrdého vonkajšieho obalu z peľových zŕn slnečnice. Po ošetrení zostane gél, ktorý sa skladá z mäkkej vnútornej látky zŕn a čistí sa praním v deionizovanej vode. Tento gél sa potom naleje do plochej formy a nechá sa vysušiť na vzduchu. Keď sa vysuší na plát hrubý 0,03 mm, ošetrí sa kyselinou octovou, aby bol necitlivý na vlhkosť.

Výsledný papier je krehkejší a priesvitnejší ako bežný papier na báze drevenej buničiny, ale stále sa dá podávať cez bežnú laserovú tlačiareň a tlačiť naň pomocou bežného tonera. Text a obrázky zostávajú na papieri aj vtedy, keď sa na materiál nalepí lepiaca páska a potom sa odlepí, alebo keď sa tento papier umiestni do vody.

Na rozdiel od predtým vyvinutých systémov na vymazávanie papiera si vymazávanie papiera na báze peľu zo slnečníc nevyžaduje použitie drsných rozpúšťadiel alebo vysoko intenzívneho svetla, ktoré by mohli časom papier poškodiť.

No ak sa nový typ papiera ponorí a dve minúty jemne preplachuje v alkalickom roztoku, gél napučí, čím sa vrstva tonera rozpadne a odlupuje z papiera. „Vymazaný“ papier sa potom na päť minút vloží do etanolu, aby sa gél zmenšil do pôvodného stavu, a potom sa vysuší na vzduchu a znovu ošetrí kyselinou octovou. Potom sa naň môže opäť tlačiť bez toho, aby sa narušila jeho celistvosť alebo kvalita vytlačených textov a obrázkov. Tento proces sa môže opakovať osemkrát na jeden hárok.

Vedci navyše uvádzajú, že zatiaľ čo výroba bežného papiera si vyžaduje výrub stromov, peľ použitý v ich papieri by sa mohol priebežne zbierať z úrody slnečnice. Navyše by sa mohol použiť aj peľ rastlín, ako sú kamélie a lotosy, a to buď namiesto peľu slnečnice, alebo v kombinácii s ním.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Materials.

Výskumný tím z NTU so vzorkami peľového papiera.