Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z cukru a kyseliny citrónovej vzniklo netoxické lepidlo na preglejky

Z cukru a kyseliny citrónovej vzniklo netoxické lepidlo na preglejky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si možno myslíme, že drevo je zemité a prírodné, drevené materiály, ako sú preglejky a drevotrieskové dosky, zvyčajne obsahujú lepidlá na báze formaldehydu, ktoré uvoľňujú toxické výpary. To však nie je prípad nového lepidla, ktoré sa vyrába z glukózy a kyseliny citrónovej.

Túto látku vyvinul tím vedcov z Juhozápadnej lesníckej univerzity v Číne. Vychádzali pritom z predchádzajúceho výskumu, ktorý ukázal, že lepidlo na drevo odolné voči vode možno vyrobiť zo sacharózy, ktorá sa skladá z cukrov glukózy a fruktózy, spolu s kyselinou citrónovou získanou z citrusových plodov. Aby sa znížilo množstvo energie potrebnej na vytvrdzovanie, bolo potrebné do tohto lepidla pridať katalyzátor chlorid zinočnatý. Nanešťastie sa tým znížila pevnosť lepidla.

V snahe odstrániť tento nedostatok vedci experimentovali s kombináciou priamej glukózy a kyseliny citrónovej v rôznych pomeroch, čím vznikla „lepkavá kvapalina“, ktorú aplikovali na povrch topoľových dýh. Takýmto spôsobom spojili tri dyhy a potom ich šesť minút lisovali pri teplote 200 stupňov Celzia.

Rôzne verzie lepidla sa použili na vytvorenie vzoriek preglejky zloženej z troch laminovaných topoľových dýh.

Výsledný jeden laminovaný list preglejky sa potom rozrezal na menšie kusy, ktoré sa podrobili skúške pevnosti. Tieto testy ukázali, že pri zaťažení tlakom viac ako 7 barov sa vzorky lámali pozdĺž vlákien dreva, ale nie v lepených švoch. To spĺňalo čínske požiadavky na pevnosť preglejky.

Po namočení do vriacej vody niektoré vzorky nespĺňali normy odolnosti voči vode. Tie, ktoré tieto normy splnili, obsahovali verzie lepidla s mimoriadne vysokým pomerom kyseliny citrónovej a glukózy. Predpokladá sa, že tento výsledok mohol byť spôsobený zvýšením molekulárnej väzby medzi kyselinou citrónovou a drevom.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Applied Materials & Interfaces.