Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový polymér odstráni farbivo z odpadových vôd a dá sa opätovne použiť

Nový polymér odstráni farbivo z odpadových vôd a dá sa opätovne použiť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V odpadových vodách produkovaných textilným priemyslom a inými odvetviami je farbivo jednou z hlavných znečisťujúcich látok. Novo vyvinutý syntetický polymér dokáže toto farbivo z odpadovej vody odstrániť, navyše sa dá vyčistiť a opätovne použiť na čistenie ďalších odpadových vôd.

Polymér bohatý na dusík, nerozpustný vo vode, je známy ako polykarbodiimid a vytvoril ho tím zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne. Počas laboratórnych testov sa polymér najprv rozpustil v rozpúšťadle a potom sa primiešal do vzoriek vody kontaminovaných 20 rôznymi typmi kyslých farbív, ktoré sa bežne používajú v textilnom priemysle. V závislosti od faktorov, ako je kyslosť a povrch molekúl farbiva, bol polymér úspešne schopný odstrániť všetko farbivo zo 16 vzoriek. Hodnotilo sa to okom aj pomocou ultrafialovej viditeľnej spektroskopie.

Nový polymér funguje tak, že sa spája s molekulami farbiva a potom stúpa k hornej časti roztoku polyméru a vody, kde vytvára samostatnú vrstvu, podobne ako olej na vode. Potom sa môže z nádoby odliať, pričom zostane voda bez farbiva. Vedci hovoria, že keďže polymér ani rozpúšťadlo nie sú rozpustné vo vode, stopy ani jedného z nich vo vode nezostávajú.

Fľaštička s vodou kontaminovanou modrým farbivom (vľavo) a fľaštička, v ktorej sa na odstránenie farbiva použil nový polymér.

Moduláciou pH vyliateho polyméru s farbivom je možné dosiahnuť, aby polymér uvoľnil molekuly farbiva v priebehu niekoľkých minút. Polymér sa potom môže opätovne použiť pri následnom čistení odpadových vôd.

Vedci teraz plánujú vytvoriť ďalšie verzie polyméru, ktoré budú fungovať na širšiu škálu farbív. Dúfajú tiež, že sa im podarí začleniť polymér do pevného filtračného média.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Applied Polymer Materials.