Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci novou metódou 3D vytlačili najmenší pohár na víno na svete

Vedci novou metódou 3D vytlačili najmenší pohár na víno na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedcom sa podarilo vytvoriť najmenší pohár na víno na svete, ktorý je užší ako ľudský vlas. Model vyrobený zo skutočného skla je testovacou prevádzkou nového pokročilého procesu 3D tlače, ktorý by mohol pomôcť pri výrobe sklenených komponentov v nanorozmeroch pre elektronické a optické zariadenia.

Vínny pohár, ktorý je viditeľný len pomocou elektrónového mikroskopu, má výšku len niekoľko desiatok mikrometrov. A na tomto malom pódiu nebol pohár sám. Tím vytvoril aj miniatúrne modely špirály, konzoly, sústavy ihiel, optického rezonátora a loga inštitúcie, ktorá stojí za projektom, Kráľovský technologický inštitút KTH.

Podobne maličké umelecké diela boli vytlačené 3D tlačou už v minulosti, vrátane najmenšej lode na svete. Táto nová séria však bola celá vyrobená z kremičitého skla v rámci demonštrácie novej technológie tlače drobných sklenených štruktúr.

Proces sa začína s malým množstvom materiálu nazývaného ako hydrogén-silsesquioxan (HSQ), ktorý obsahuje zložky potrebné na vytvorenie kremičitého skla (oxidu kremičitého). Na tento účel sa kvapalina zasiahne laserovými impulzmi, z ktorých každý trvá len trilióntinu sekundy, čo spôsobí zosieťovanie HSQ na kremičité sklo v ohnisku lasera. Týmto procesom sa podarilo vytvoriť voxely (3D pixely) s rozmermi len 65 x 260 nanometrov, čo umožnilo systému vytlačiť objekt priamo v HSQ.

Vľavo: Malý pohár na víno vytlačený 3D technológiou. Vpravo: Optický rezonátor, príklad súčasti optických vlákien, ktorú možno 3D vytlačiť novou technikou.

Tím tvrdí, že táto technika je oveľa účinnejšia ako existujúce metódy 3D tlače na sklo, ktoré si zvyčajne vyžadujú vysoké teploty počas dlhého obdobia. Navyše takto vyrobené objekty stále odolávajú vysokému teplu počas používania.

Výskumníci tvrdia, že nová metóda by sa dala použiť na výrobu oveľa menších a presnejších sklenených komponentov pre optické systémy, ako sú šošovky alebo rezonátory. V skutočnosti sa tieto komponenty dajú vytlačiť 3D tlačou priamo na špičku optického kábla.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.