Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot lezúci po stene je niečo ako kríženec gekona a pavúka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inšpekcie vysokých kovových konštrukcií alebo strojov môžu byť pre ľudí ťažké a nebezpečné, a hoci môžu pomôcť letecké drony, problémom je ich obmedzená výdrž batérie. Šikovným pomocníkom by sa v budúcnosti však mohol stať robot Magnecko s magnetickými nohami.

Tento štvornohý robot, ktorého vytvoril tím ôsmich študentov inžinierskeho bakalárskeho štúdia vo švajčiarskom výskumnom inštitúte ETH v Zürichu, je inšpirovaný schopnosťami gekona šplhať po stenách a stropoch. Zatiaľ čo jašterica využíva drobné vlasové štruktúry chodidiel nazývané ako setae, robot Magnecko používa špeciálne elektro-permanentné magnetické moduly vyvinuté v laboratóriu robotických systémov ETH.

Robot môže byť vybavený rôznymi senzormi, vrátane hĺbkovej snímacej kamery.

Každý modul sa skladá z viacerých menších magnetov, ktoré je možné opakovane magnetizovať a demagnetizovať v zlomku sekundy prostredníctvom krátkeho elektrického impulzu. Dôležité je, že magnety nevyžadujú žiadnu elektrinu, aby zostali v každom z týchto stavov. Sú tiež veľmi výkonné, keď sú magnetizované. Len jedna noha dokáže udržať až 2,5-násobok celkovej hmotnosti robota, takže môže dokonca chodiť úplne hore nohami.

Vo svojej súčasnej inkarnácii musí operátor pomocou bezdrôtového ručného ovládača povedať robotovi, kam má ísť. To znamená, že robot postupuje po tejto trase sám a autonómne prechádza medzi chôdzou po vertikálnych a horizontálnych feromagnetických povrchoch. Odpružené gumené podložky na nohách mu pritom pomáhajú udržiavať priľnavosť.

V pláne je, aby bol robot schopný autonómne sa vyhýbať prekážkam a plánovať si aj trasu. Nakoniec by toho mohol urobiť viac ako len kontrolovať štruktúry.

Detailný pohľad na jednu z odpružených, pogumovaných, elektromagnetických nôh robota Magnecko.

„Plánujeme najskôr pripraviť robota na kontrolné práce, ale nič mu nebráni v tom, aby v budúcnosti vykonával autonómnu údržbu alebo diaľkovo ovládané opravy,“ povedal člen tímu Nicolas Faesch. „Dokáže uniesť úžitkové zaťaženie niekoľko kilogramov a vďaka svojej konfigurácii v štýle hmyzu sa môže ľahko umiestniť podľa potreby. Sledovanie a stráženie je tiež veľmi zaujímavým prípadom použitia, pretože robot môže visieť na jednom mieste niekoľko hodín a vykonávať úlohu, vďaka špeciálnym magnetickým nožičkám, ktoré nevyžadujú žiadnu energiu, aby zostali zmagnetizované“.

Tím teraz pracuje na zlepšení robota a diskutuje s odborníkmi z odvetvia o testovaní v reálnom svete. Na tomto odkaze si môžete pozrieť ďalšie informácie o projekte Magnecko.

Štvornohý robot Magnecko autonómne prechádza medzi chôdzou po vodorovných a zvislých plochách.