Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová tvrdá ananásová koža je 60x pevnejšia ako iné materiály

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci dosiahli prelom v oblasti biologických materiálov, keď z vlákien vyhodených ananásových listov vyrobili kožu, ktorá je porovnateľná s pravou kožou a zároveň prekonáva iné existujúce rastlinné produkty. Pevný a udržateľný materiál, ktorý komplexne prekonal kožu na báze húb, má veľký potenciál na výrobu v oveľa väčšom meradle na všetky účely, od oblečenia až po tašky a obuv.

Výskumníci z Mahidolovej univerzity v Thajsku použili na priľnavosť prírodný kaučuk a vytvorili túto 100 % kožu z ananásových listov na biologickej báze jednoduchým procesom, ktorý sa zaobíde bez chemickej úpravy alebo dodatočných plastov, čo je podľa nich „významný“ krok vpred.

„Tento výskum ukazuje udržateľnú a ekonomicky životaschopnú alternatívu k tradičnej koži, ktorá má potenciál revolučne zmeniť kožiarsky priemysel a prispieť k ekologickejšej budúcnosti,“ uviedol tím.

Hoci alternatívy živočíšnej kože nie sú novinkou, doteraz sa stretávali so značnými problémami. Vegánska koža, ktorá sa pri výrobe vo veľkej miere spolieha na plasty, môže byť lepšia pre zvieratá, ale nie nevyhnutne pre planétu, a ukázalo sa, že má oveľa kratšiu životnosť. Významné kroky vpred sa urobili v oblasti využívania iných prírodných vlákien, ako sú napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v hubách, ale ich mechanické vlastnosti, ako húževnatosť či odolnosť proti roztrhnutiu, sú pretrvávajúcim problémom.

Koža z ananásových listov.

Čo teda robí ananás pravdepodobnejším zdrojom pre kožu, ktorá sa vyrába udržateľným spôsobom a drží si svoje miesto, pokiaľ ide o opotrebovanie? Všetko spočíva v extrakcii a príprave drobných vlákien. Listy, hojný vedľajší produkt spracovania ananásov, sa očistili a nakrájali na kúsky široké 6 mm. Tie sa potom rozomleli na hustú zelenú pastu a vysušili, potom sa preosiali, aby sa oddelil nevláknitý materiál od vlákien z ananásových listov. Výskumníci potom pripravili neupravené vlákna z ananásových listov, aj vlákna, ktoré boli zmiešané s hydroxidom sodným a premyté, aby sa vytvorili rôzne vlastnosti kože, a rozložili ich na hodvábnom plátne, podobne ako pri výrobe papiera. Nakoniec sa na netkané, sploštené listy vlákien naniesla tenká vrstva prírodného latexu, ktoré sa potom vystavili teplote 70 °C na 24 hodín a neskôr sa stlačili.

Výskumníci pristúpili k úprave, ktorá po analýze pomocou skenovacieho elektrónového mikroskopu mala štruktúru, ktorá najlepšie vynikla v testoch pevnosti v ťahu a trhaní a optimálnej tvrdosti. Tieto kožené pláty boli tiež ošetrené rôznymi prírodnými farbivami, od mrkvy až po kávu, aby sa ukázalo, ako možno dosiahnuť rôzne farebné tóny bez toho, aby boli potrebné toxické chemikálie používané pri komerčnom činení.

Rôzne spôsoby použitia a farbenia na "vyčinenie" materiálu a dosiahnutie štruktúry.

Hoci koža z vlákien z ananásových listov mala nižšiu pevnosť v ťahu a odolnosť proti roztrhnutiu, ako sa očakáva od živočíšnych koží, pri vlastných testoch výskumníkov boli porovnateľné, čo naznačuje prirodzenú variabilitu tradičných materiálov. Vlákna z ananásových listov boli však obzvlášť pôsobivé, keď sa porovnávali s existujúcimi komerčnými alternatívami kože, pričom sa ukázalo, že majú pevnosť v ťahu 12,3 MPa. To je viac ako 60-krát pevnejšie ako MuSkin (koža vyrobená z húb Phellinus ellipsoideus) s pevnosťou 0,2 MPa. Tento slabý faktor opotrebenia bol jedným z veľkých problémov v prípade húb a niektorých iných alternatív na rastlinnej báze.

Vlákna z ananásových listov boli tiež takmer trikrát pevnejšie a mali takmer dvojnásobnú odolnosť proti roztrhnutiu v porovnaní s existujúcou kožou z ananásových listov Pinatex.

Výskumný tím pod vedením profesora Taweechai Amornsakchaia teraz plánuje pracovať na úprave materiálu, aby sa viac podobal mäkkosti typickej pre kožu zvierat.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Sustainability a Amornsakchai vysvetľuje proces výroby kože vo videu z roku 2019, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.