Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lockheed Martin vytvára pre americkú armádu rekordne výkonnú laserovú zbraň

Lockheed Martin vytvára pre americkú armádu rekordne výkonnú laserovú zbraň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2015 zostrojil zbrojársky výrobca Lockheed Martin mobilnú laserovú zbraň s výkonom 30 kW, ktorá bola dostatočne silná na to, aby zničila kamión. Teraz táto spoločnosť bude pre americkú armádu dodávať novú mobilnú laserovú zbraň s maximálnym výkonom 60 kW. Počas testov na začiatku tohto mesiaca vytvorila zbraň rekord so silou 58 kw s použitím jedného lúča.

Podobne ako predchádzajúci laser, aj nový 60 kW dizajn používa spektrum svetla, v ktorom kombinácia technológií vytvára deštruktívny zbraňový laser, ktorý je zároveň presný aj prenosný. Moduly vláknového laseru sú vyrábané z aktívneho média pozostávajúceho z optického vlákna, do ktorého sú dodávané vzácne prvky, ako je erbium, yterbium, neodým a iné.

Optické vlákna sú pružné, takže laser môže dosahovať dĺžky tisíce metrov, pričom zaberá veľmi malý priestor, pretože jeho tvar je stočený, ako pri povraze. Veľký pomer povrchu k objemu znamená, že laser ľahko vychladne. Okrem toho sú vláknové lasery veľmi trvanlivé a vyžarujú vysoko kvalitné lúče pri polovičnej spotrebe elektrickej energie, ako je tu u ekvivalentných pevných laseroch.

Zbrojárska spoločnosť Lockheed Martin vytvorila mobilnú laserovú zbraň s rekordným výkonom 60 kW

Podľa vyjadrenia Lockheed Martin sú jednotlivé lasery z vlákien zlúčené do jedného zväzku, ktorý je intenzívny a môže byť škálovateľný pridávaním ďalších zväzkov vlákien. Súčasný laser sa blíži k limitu difrakcie svetla pre zaostrenie laseru na jedno miesto bez toho, aby sa lúče navzájom zasahovali, no je stále vysoko účinný. Kombinácia škálovateľnosti tohto lúča v kombinácii s laserovým systémom tak umožnilo postaviť prvú 60 kW mobilnú laserovú zbraň.

Lockheed Martin tvrdí, že dokázal zostrojiť silný a presný laser, ktorý má malý objem a je dostatočne spoľahlivý, aby mohol byť nasadený na taktické vozidlá americkej armády pre obranné operácie na súši, mori i vo vzduchu. Nové vláknové lasery by napríklad mohli viesť k vytvoreniu nových systémov pre zabezpečenie obrany proti dronom, raketám a mínometom.