Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový 3D tlačený materiál má štruktúru a vlastnosti dreva

Nový 3D tlačený materiál má štruktúru a vlastnosti dreva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédski výskumníci z univerzity Chalmers v Göteborgu pred niekoľkými rokmi vytvorili 3D tlačené médium vyrobené z drevených vlákien. Teraz však vyvinuli nový spôsob 3D tlače, prostredníctvom ktorého dokážu vytvárať pevný materiál so štruktúrou a vlastnosťami prírodného dreva.

Pôvodný materiál mal formu nanocelulózového gélu, čiže obsahoval malé celulózové vlákna, ktoré boli získané z drevnej buničiny. Hoci sa z tohto materiálu dali tlačiť rôzne predmety, chýbala im pórovitosť, húževnatosť a krútiaca sila skutočného dreva. Nedávno však švédski vedci pridali novú zložku, takzvanú hemicelulózu, ktorá je prirodzenou zložkou rastlinných buniek. Tým sa podarilo zvýšiť pevnosť gélu, pôsobiaceho ako lepidlo, ktoré pomáha udržiavať celulózové vlákna spolu.

Okrem toho výskumníci digitalizovali genetický kód prírodného dreva a ten potom použili ako inštruktážny podklad pre 3D tlačiareň, ktorá tlačila s novo vylepšeným gélom. Vďaka tomu sa im podarilo presne kontrolovať usporiadanie nanovlákien počas procesu tlače. Výsledkom sa stali jednoduché predmety, ktoré nielenže boli vyrobené z drevených vlákien, no mali tiež aj štruktúru prírodného dreva.

Vedci vyvinuli nový spôsob 3D tlače, prostredníctvom ktorého dokážu vytvárať pevný materiál so štruktúrou a vlastnosťami prírodného dreva.

Táto technológia by sa v budúcnosti mohla dať využiť pre 3D tlač všetkých možných vecí, od obalov až po nábytok, ktorý by bol vyrobený z tvarovaných častí, ktoré by sa nemuseli rezať, hobľovať alebo lepiť. Navyše táto technológia môže využívať celulózu získanú z odpadu v drevárskom priemysle alebo celulózu odvodenú z rastlín, ktorá nepochádza zo stromov a tak sa zníži ich výrub. Takéto 3D tlačené „drevo“ by v niektorých prípadoch mohlo nahradiť menej ekologické materiály, ako sú plasty vyrábané z ropy.