Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilný, no silný robot dokáže „vyrásť“ ako rastlina

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z MIT vyvinuli nového robota s predlžujúcimi sa ramenami, ktoré fungujú ako také končatiny, vďaka ktorým môže robot rásť podobne ako rastlina. Robot sa tak môže napríklad dostať do stiesnených priestorov pred tým, ako začne hore zdvíhať ťažší náklad.

Ramená robota sa podobajú reťazi bicykla a sú dostatočne flexibilné na to, aby si robot mohol nájsť cestu takmer akýmkoľvek priestorom, no sú tiež dostatočne silné na to, aby robot zvládol zdvihnúť bremeno alebo mohol využiť krútiaci moment ramien. Ramená sa pritom predlžujú pozdĺžnym ťahaním vzájomne prepojených 3D tlačených blkov.

Výskumníci z MIT vyvinuli nového robota s predlžujúcimi sa ramenami, ktoré fungujú ako také končatiny, vďaka ktorým môže robot rásť podobne ako rastlina.

Na točenie reťazových ramien sa používa navijak a pohyb je napájaný prostredníctvom sady motorov, ktoré sa dajú naprogramovať, aby uzamkli polohu blokov v rôznych konfiguráciách. Uzamknutím niektorých blokov k sebe a ponechaním ostatných blokov odomknutých môže rameno rásť v rôznych tvaroch a smeroch. Ako náhle je jeho úloha dokončená, robot môže ramenu stiahnuť späť a znova ho natiahnuť v inej konfigurácii, ktorá vyhovuje novej úlohe.

Prototyp rastuceho robota z MIT.

Rastúci robot je navrhnutý tak, aby sa mohol vďaka svojim flexibilným ramenám dostať cez stiesnené priestory na miesto určenia, kde môže plniť svoju misiu. Táto technológia je vhodná pre pátracie a záchranné scenáre a výskumníci z MIT poukazujú aj na viac každodenných použití robota, ako je napríklad načahovanie sa po niečom na zadnej strane police alebo nájdenie a utiahnutie uvoľnenej skrutky v pohonnom systéme vozidla, či výmena olejového filtra. Nová technológia je pritom dostatočne robustná na to, aby mohol robot niesť rôzne užitočné nástroje s váhou až do 0,5 kilogramu.

Prototyp rastuceho robota z MIT.