Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový dotykový senzor pridá robotickej ruke ľudskú citlivosť

Nový dotykový senzor pridá robotickej ruke ľudskú citlivosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak zoberieme do ruky objekt, vďaka kombinácii našich zmyslových vnemov dokážeme určiť, s akou citlivosťou ho máme držať. Vedci z ETH Zürich teraz vyvinuli senzor, ktorý by mohol robotickým rukám pomôcť vnímať objekt tým istým spôsobom.

Prototyp dotykového senzora obsahuje silikónovú kožu s farebnými mikro-guľôčkami a s kamerou, ktorá smeruje nahor. Keď umelá kože príde do kontaktu s objektom, farebný vzor mikro-guľôčok sa zmení a kamera to zachytí.

Vedci uskutočnili experimenty, kedy riadili kontakt so senzorom, vrátane zmeny veľkosti objektu, jeho umiestnenia na syntetickej koži senzora a použitej sily. Následne boli zapojené algoritmy strojového učenia, ktoré pomáhali priraďovať rôzne typy a úrovne kontaktu so zaregistrovanými zmenami v štruktúre mikro-guľôčok. Pomocou aplikácie experimentálneho súboru údajov bol systém týmto spôsobom vyškolený pre presnú identifikáciu vertikálnych a laterálnych síl.

Podľa vedcov ich robotická koža umožňuje rozlišovať medzi niekoľkými silami, ktoré pôsobia na povrch senzora, a vypočítať ich s vysokým stupňom rozlíšenia a presnosti. Dá sa dokonca určiť smer, z ktorého sila pôsobí.

Senzorická umelá koža môže registrovať vertikálne a bočné sily, ktoré pôsobia na jej povrch.

Tím tvrdí, že tento systém by mal byť pomerne lacný na výrobu. Jeho potenciál vidí v tom, žeby umožnil robotickým rukám prispôsobiť silu úchopu napríklad na základe predmetu, s ktorým sa manipuluje, či vykonať okamžité úpravy, keď zaregistruje, že predmet kĺže z úchopu. Systém by mohli v budúcnosti používať aj športovci, napríklad na meranie sily, ktorá pôsobí na pedále alebo v bežeckých topánkach. Ďalšie využitie vidia vedci aj v prostredí virtuálnej reality, kedy by senzory poskytli hráčom dotykovú spätnú väzbu.

V súčasnej dobe meria prototyp len 5 x 5 centimetrov a má hrúbku 1,7 centimetra. Vedci pracujú na vylepšení systému, aby mohol pokrývať väčší povrch, dokázal monitorovať viacerými kamerami a samozrejme sa zamerajú aj na zredukovanie hrúbky samotného senzora.