Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot určený na čistenie výrobnej linky sa pri svojej práci aj učí

Robot určený na čistenie výrobnej linky sa pri svojej práci aj učí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatizované výrobné linky by nielen v potravinárskom priemysle mali byť udržiavané v čo najčistejšom stave. V budúcnosti by sa o to mohol starať autonómny čistiaci robot, ktorý sa v priebehu času učí, ako výrobnú linku čo najlepšie vyčistiť.

Robot bol vytvorený vedcami z nemeckého inštitútu Fraunhofer pre procesné inžinierstvo a balenie. Batériou poháňaný robot dostal jednoduché pomenovanie Mobile Cleaning Device 4.0 (MCD). V skutočnosti existujú jeho dve verzie. Jeden model sa položí na dopravníkový pás, kde potom prechádza výrobnou linkou a čistí stroje zvnútra. Druhý model robota sa pohybuje na kolesách a je vybavený výsuvným ramenom, ktoré mu umožňuje čistenie stropov, stien a vonkajších povrchov strojov v závode. Robot využíva radarové a ultrašiokopásmové rádiové senzory pre navigáciu v miestnosti, rozpoznávanie objektov a vyhýbanie sa prekážkam.

Čistiaci robot Mobile Cleaning Device 4.0 má výsuvné rameno s rotačnou tryskou, ktorá strieka čistiacu penu.

Obidve verzie čistiaceho robota sú spojené s hadicou, ktorá im dodáva zmes vody a čistiaceho prostriedku, ktoré sa striekajú z rotačnej trysky vo forme peny. Aby vedel robot MCD zistiť, kde má byť táto pena nastriekaná, posvieti si s ultrafialovým svetlom na povrchy, čo spôsobí, že tuky, oleje alebo proteíny začnú fluoreskovať. Optický senzor potom deteguje túto fluorescenciu a pracuje so systémom umelej inteligencie, aby sa určil stupeň znečistenia. Podľa toho sa nastaví tlak a množstvo peny na dôkladné očistenie daného povrchu.

Jeden model robota prechádza výrobnou linkou na dopravníkovom páse a čistí stroje zvnútra.

Systém pritom dokáže zhodnotiť, ako efektívne sa ukázali byť jeho vypracované počítačové modely v reálnom prostredí. Postupom času sa tak umelá inteligencia naučí, ako čistiaci proces čo najviac vylepšiť. Výsledkom je, že sa spotrebuje len nevyhnutné množstvo vody a čistiaceho roztoku, čím sa znížia finančné náklady za čistenie výrobnej linky. Podľa vedcov ukázali testy, že sa môže ušetriť až 50 percent čistiacich prostriedkov. Systém sa dá pritom vyškoliť na čo najefektívnejšie čistenie v stanovenom období, napríklad počas prestojov alebo v noci.

Robot napájaný z batérie je spojený s jednou hadicou, ktorá dodáva zmes vody a čistiaceho prostriedku, ktoré sa striekajú vo forme peny.